23948sdkhjf

Tilbage på arbejdspladsen - og hvad så nu?

Fra og med i dag kan mange af de, som har arbejdet hjemmefra i en periode, atter møde på arbejde. Her er nogle af de helt nye retningslinjer

Mange privatansatte har været på arbejde under coronakrisen. Nogle har været på arbejdspladsen, mens andre har arbejdet hjemmefra. For dem, der nu skal tilbage på arbejdspladsen, er der nye retningslinjer på vej.

Det skriver Erhvervsministeriet en pressemeddelelse lige inden Danmark går på påskeferie.

Afstand og god hygiejne er nøgleordene, som virksomhederne bør fokusere på. Det fremgår af de nye retningslinjer udarbejdet af Erhvervsministeriet, Arbejdstilsynet og sundhedsmyndighederne, som fokuserer på, hvordan en gradvis genåbning af erhvervslivet i Danmark kan ske på en ansvarlig måde.

- Vi skal huske, at rigtigt mange privatansatte fortsat går på arbejde og har gjort det under hele krisen - eksempelvis i transport, fødevarer, fremstillings- og byggebranchen, samt i supermarkederne. De har på meget kort tid indrettet sig efter nye retningslinjer, og det skal deres kollegaer på kontoerne nu også til, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i pressemeddelelsen.

Tilbage på job
Retningslinjerne er udarbejdet efter dialog med erhvervslivet og arbejdsmarkedets parter og skal sørge for, at kontorarbejdspladserne er indrettet på en måde, så man minimerer risikoen for at smitte med coronavirus, inden medarbejderne møder ind igen.

OVERBLIK: Læs alle artikler om coronavirus her

Det handler i høj grad om at holde afstand. Både i den kollektive trafik på vej til arbejde. På kontorerne i løbet af arbejdsdagen og i kantinen til frokost. Det kan eksempelvis ske ved forskudte mødetider eller øget brug af digitale møder.

Udvalgte punkter Herunder er nogle af de retningslinjer, alle anbefales at følge.

Tilrettelæggelse af arbejdet
• Virksomheden tilstræber, at en del af de ansatte fortsætter med hjemmearbejde en tid endnu. I den forbindelse skal det overvejes hvilke arbejdsopgaver/områder, som kan løses hjemmefra uden betydelig produktivitetsnedgang. Medarbejdere i særligt udsatte grupper opfordres fortsat til at arbejde hjemmefra.

• Arbejdet tilrettelægges, så der kan sikres afstand mellem medarbejderne, fx ved at sprede medarbejderne over flere lokaler, arbejde i skiftehold mv. Der bør som minimum være 2 meters afstand mellem medarbejderne.

• Arbejdet tilrettelægges, så det er muligt at have forskudte mødetider, så ikke for mange ansatte er på arbejde på samme tid, og så ikke for mange ansatte skal bruge offentlig transport til og fra arbejde samtidig.

• Fysiske eksterne møder søges begrænset. Der gøres brug af digitale mødeløsninger. Der kan fordel holdes digitale møder også internt, når der afholdes møder med kolleger, man ikke normalt omgås med.

• Nødvendigheden af forretningsrejser, kursusaktivitet mv. overvejes nøje. Deltagelse på forretningsrejser, kurser, konferencer mv. bør i videst muligt omfang ske virtuelt.

Indretning af arbejdspladsen
• Lokaler indrettes, så smittefare minimeres, og der kan holdes afstand. Der fastlægges retningslinjer for ophold i storrum, brug af kantine, brug af mødelokaler, deltagelse i fysiske møder mv.

• Kantiner indrettes hensigtsmæssigt, herunder lukning af buffet, sikring af tilstrækkelig afstand mellem borde i spiseafdeling, afstandsmarkering ved betalingsstationer.

Indretningen skal tage højde for, at der ikke opstår kødannelse. Der bør lukkes for siddende spisning i større virksomheders kantiner, hvor flere afdelinger kan mødes på tværs.

Transport til og fra arbejde
Samtidig er det væsentligt, at medarbejdernes transport til og fra arbejdspladsen kan ske på en måde, hvor risikoen for smittespredning minimeres.

Det er således et fælles ansvar at understøtte, at trykket på den kollektive transport udjævnes over dagen, for eksempel ved brug af forskudte mødetider, så flest muligt rejser uden for myldretiden.
Kaptain

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.303