Her er tre af byggebranchens bedste chefer
Ledelse er ikke en position eller en titel, det er en handling og et eksempel, lyder et mundheld.
De fleste er på et tidspunkt i karrieren stødt på både de gode og de dårlige af slagsen. Mens en sløj leder mest af alt fortjener en rusketur, fortjener de gode ledere – sagt med en kliché – et klap på skulderen.
Man får det bare ikke altid gjort.
For vi kender vel alle det med, at der lige går hverdag i den, og så får man det ikke sagt, og så passer de bare deres job, og sådan kan der være alle mulige årsager til ikke at rose cheferne.
Men så er det godt, at de ledere, der yder en indsats, der strækker sig ud over det forventelige, kan få den fortjente hyldest ved Building Awards, hvor Bygge- og Anlægslederprisen uddeles.
Prisen har til formål at hylde de ledere i byggebranchen, hvis ledelse ikke kun har en betydelig indvirkning på deres organisationer, men også bidrager positivt til branchens udvikling som helhed.
- For mig kendetegnes god ledelse ved, at man er målsættende, og at man formår at løse de problemer, der skal til for at opnå målene i et forpligtende fællesskab, siger Tina Overgaard.
Hun er partner i ledelseskonsulentvirksomheden Genitor og en del af juryen for Bygge- og Anlægslederprisen.
- Ledelse er en relation; det handler om at skabe følgeskab og at indfri målsætningerne i et kommunikerende og forpligtende samspil med dem, man leder.
Derfor ved hun om nogen, hvad god ledelse kræver, og hvad der gør, at de tre nominerede har udmærket sig i et skarpt felt af indstillede. Det har vi talt med hende om.
1. Frank Schou Kruse, adm. direktør for Entreprenørfirmaet Nordkysten
Siden 2015 har Frank Schou Kruse som adm. direktør skabt en imponerende udvikling i entreprenørfirmaet Nordkysten. Under hans ledelse er virksomheden blevet kendt for stærke værdier, troværdighed og samarbejde på tværs af organisationen.
- Han har vendt en kritisk situation til en vækstsituation. For mig er det tydeligt, at han har gennemgået det ved at være visionær og udøve god ledelse ved at skabe følgeskab og motivere andre til at løbe i en ny retning, siger Tina Overgaard.
2. Thomas Dalsgaard Hoff, Business Unit Director for Buildings i Afry i Danmark
Siden Thomas Dalsgaard Hoff blev Business Unit Director for Buildings i AFRY Danmark i 2021, har han skubbet forretningsområdet i en positiv retning med sin motiverende og tillidsbaserede ledelsesstil. Han har fokuseret på samarbejde og udvikling på tværs af faggrupper, hvilket har forbedret medarbejdertrivslen og reduceret medarbejderomsætningen markant.
- Han arbejder ud fra, at han ikke er eksperten på alle områder, men har tillid til, at der er andre, som ved mere. Det er at få bragt organisationen i spil, og herfra kunne bruge flere kræfter på at gøre det tydeligt, hvad man gerne vil opnå og hvorfor frem for at styre på hvordan, siger Tina Overgaard.
3. Martin Manthorpe, direktør for strategi, forretningsudvikling og public affairs hos NCC
I 20 år har Martin Manthorpe med personlig gennemslagskraft og visioner udviklet byggebranchen og fokuseret på dens rolle i den grønne omstilling. Han har arbejdet for at øge digitaliseringen og ansvarligheden i både NCC og branchen som helhed.
Siden FN's klimakonference i 2009 har han mål været at forbedre branchens klima- og ressourcebevidsthed, så NCC fremstår som en fremsynet virksomhed, der understøtter samfundsansvar og grønne initiativer.
- Martin har opnået imponerende resultater gennem visionær ledelse, stærkt netværksarbejde og evnen til at opnå stor indflydelse. Han har skabt følgeskab blandt kolleger og og samarbejdspartnere og vist vej i forhold til et større bæredygtighedsperspektiv, siger Tina Overgaard.
Kort om Bygge- og Anlægslederprisen
Bygge- og Anlægslederprisen hylder de ledere i byggebranchen, der udviser enestående lederskab og vision. Denne pris anerkender individer, hvis ledelse ikke kun har en betydelig indvirkning på deres organisationer, men også bidrager positivt til branchens udvikling som helhed.
Nøglepunkter:
- Ekstraordinært lederskab: Prisen hædrer ledere, der demonstrerer enestående ledelsesfærdigheder og vision.
- Inspirerende og motiverende: Anerkendelse af ledere, der inspirerer og motiverer deres teams og kollegaer.
- Strategisk innovation: Fokus på ledere, der fører deres projekter og organisationer fremad gennem innovative tilgange.
- Branchepåvirkning: Hædrer individer, hvis ledelse bidrager positivt til hele byggebranchens udvikling.
Juryen til Bygge- og Anlægslederprisen:
- Tina Overgaard, Partner – Genitor ApS
- Claus von Elling, Gruppeformand, 3F Byggegruppen
- Michael H. Nielsen, Seniorrådgiver, MHN Consult.
Prisuddelingen finder sted den 21. november 2024 ved en stor gallaaften i The Plant på Amager.
Artiklen er en del af temaet Building Awards 2024.