23948sdkhjf

Stjernearkitekt i selvkritik: - Har da også en sort samvittighed

Cobe-stifter Dan Stubbergaard erkender, at han og tegnestuen også har et ansvar i byggebranchens til tider langsomme bæredygtige omstilling

Som partner og leder i tegnestuen Cobe har Dan Stubbergaard været involveret i en række større og voluminøse projekter i både ind- og udland.

Men nu er der dog behov for at gentænke byggeprocessen lige fra de første streger på tegnebrættet til den konkrete opførelse af byggeriet.

I et nyligt interview i DR-programmet Deadline påpeger Cobe-stifteren, at man fremadrettet både skal vænne sig til at bo og bygge mindre – både når det kommer til størrelse og mængde.

- Byggebranchen er en svær branche at ændre hurtigt, og der er ingen tvivl om, at det er gået for langsomt. Jeg kigger i den grad også indad og har da også en sort samvittighed, siger Dan Stubbergaard.

Han påpeger, at han og Cobe har et ansvar for at hjælpe denne omstilling på vej.

- Jeg kan ikke ændre på de ting, som jeg har været med til at tegne, men jeg kan i de processer, som jeg er i med bygherrer og politikere lige så stille begynde at lave den omstilling, som er så vigtig. Det går ikke hurtigt nok, men det er svært, siger han videre.

Dan Stubbergaard og Cobe har selv været med til at tegne Papirøen i København, som blev påbegyndt i 2018 og ventes færdig i 2025.

Han har sidenhen kaldt det et projekt af en anden tid, og selvom byggeret blot er fra 2018, har tiden på visse parametre overhalet det store byggeprojekt.

- Der er sket ret meget på de år. Især inden for forståelsen og accepten af de kriser, som vi står over for – klimakrisen i særdeleshed. Som jeg ser det, er Papirøen et projekt af en anden tid, selvom det først lige er blevet bygget færdigt, siger han og uddyber:

- Den måde, bygningerne er bygget på, ville vi nok ikke kunne bygge på i dag med lovgivningen, som vi har nu. Eksempelvis er der en stor parkeringskælder, som belaster enormt meget. Kunne man tage den ud, kunne man bygge mere klimavenligt.

Byggebranchen står i dag for op mod 40 pct. af verdens CO2-udledning.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094