23948sdkhjf

Kabler: Nedgravning spiller hasard med elforsyningen

Teknisk redegørelse viser, at op til cirka 15 procent kabellægning er muligt på kabelstrækning i Vestjylland

Det er muligt at lægge op til 15 procent af de planlagte 400 kV elforbindelser mellem Idomlund ved Holstebro og Endrup ved Esbjerg samt mellem Endrup og den dansk-tyske grænse som nedgravede kabler.

Men det er forbundet med betydelige risici at lave lange stræk eller hele strækninger af de i alt 170 km som kabler i stedet for de planlagte luftledninger.

Det konkluderer en teknisk redegørelse, som Energinet netop har afleveret til energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), som i juni bad Energinet redegøre for "mulighederne for øget kabellægning og andre alternative kabelløsninger".

Det skete efter modstand fra mange vest- og sønderjyske lodsejere, lokalpolitikere med flere, der helst så de planlagte luftledningsforbindelser lagt som kabler i jorden.

- Redegørelsen viser, at vi kan kabellægge op til 26 km af de i alt 170 km. Det er lidt mere end vi først antog, da vi i foråret præsenterede projektet for borgerne i Sønderjylland og Vestjylland. Men det vil være at spille hasard med danskernes elforsyning at lægge det hele i jorden eller gå længere end 15 procent af den samlede strækning, siger Henrik Riis, administrerende direktør i Energinet Eltransmission i en pressemeddelelse.

Spændingen forvrænges
Redegørelsen viser, at lægges der kabler over 15 pct., vil der være en betydelig risiko for, at grænseværdierne for hvor meget spændingen i nettet må forvrænges, også kaldet ’elektrisk støj’, bliver overskredet.

Kabler i jorden opfører sig anderledes end luftledninger. For eksempel er risikoen for, at 400 kV-kabler forstærker "støj" meget stor, og at problemerne breder sig til resten af eltransmissionsnettet.

- Der er generelt på verdensplan meget få erfaringer med nedgravede 400 kV kabler og slet ikke i lange stræk og til transport af de mængder energi, Danmark har brug for, siger Henrik Riis.

Alternativer dur heller ikke
Også andre undersøgte alternativer er forbundet med betydelig risiko, viser redegørelsen; for eksempel at bruge jævnstrømsforbindelser indbygget midt i det danske vekselsstrømssystem eller gasisolerede ledninger.

Flere lokale borgere har foreslået at lægge 400 kV-forbindelserne i havet, langs Vestkysten, i stedet for luftledninger.

Redegørelsen viser, at søkabler har samme problemer og risici som landkabler, så det gør igen forskel, om forbindelserne ligger i vand eller jord.

Energi-, forsynings-, og klimaministeren vil nu sende rapporten til en udenlandsk ekspertgruppe, som skal gennemgå og kommentere Energinets tekniske redegørelse.
badstue

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094