23948sdkhjf

Mindre virksomheder bør ikke frygte opkøb

Der er gode muligheder for vækst, selvom man bliver opslugt - bare man ikke giver køb på sine værdier

Siden opstarten som enkeltmandsvirksomhed i 1980 har ventilationsvirksomheden Øland haft fremgang hvert eneste år. Hvordan kan det egentlig være? Det er et spørgsmål, som jeg er blevet stillet mange gange de seneste år fra flere sider i byggeriet. Senest med vores væksttal for første halvår 2018, som er mere end 25 procent på toplinjen.

Et af de spørgsmål, der altid går igen, er, hvordan vi som tidligere ejerledet virksomhed i dag formår at fortsætte vores væksthistorie som en del af verdens næststørste byggekoncern Saint-Gobain. Jeg forstår godt den undren. For det er ikke ualmindeligt, at man hører eksempler på, hvordan virksomheder mister en del af deres sjæl og DNA, som tidligere har været drivkraften og grundlaget for forretningen, når store koncerner eller fonde overtager de mindre og entreprenante virksomheder.

Det har på mange måder også været tilfældet for Øland, der om nogen har været synonym med en ejerledet virksomhed - på godt og ondt. Johnny Øland har i 20 år stået i spidsen for virksomheden, efter han overtog stafetten fra sin far. I dag er processerne og politikkerne i Øland langt mere stramt styret, og de følger den røde tråd, der er implementeret i resten af Saint-Gobain Distribution Denmark. Jeg skal heller ikke lægge skjul på, at vi har måttet sluge kameler undervejs og indrette os efter SGDD- systemet. Det er uundgåeligt, når man overgiver dele af sin virksomhedsledelse til andre kræfter.

Men omvendt er det faktisk én af faktorerne og forudsætningerne for, at vi har kunnet fortsætte vores vækst. At blive en del af et stramt corporat system har givet os tid, overskud og frihed til at koncentrere os om det, vi er gode til; service og den tætte kunderelation. Intern revision, GDPR eller det store cyperangreb sidste år er glimrende eksempler på områder, der let kunne have drænet en virksomhed som Øland og fjernet fokus fra vores vigtigste opgave, nemlig leverancesikkerhed, kvalitet og kundeservice. Med Saint-Gobain i ryggen har vi haft de bedste forudsætninger for at løfte de opgaver, uden at det har haft katastrofale konsekvenser for resultaterne.

Derfor mener jeg ikke, at byggeriet skal være så bange for, at vi som mindre virksomheder bliver opslugt af større og tungere spillere på markedet. Der er rigtig gode muligheder for både vækst og succes for de små, hvis man er bevist om sin position og ikke giver køb på de værdier, der er vigtige for kunderne. Det er dér, man vinder. Man må som lille virksomhed til enhver tid fastholde den agilitet og de vigtige dele af sit DNA, der i Ølands tilfælde har formet virksomheden gennem generationer. Ellers ryger fundamentet. Lykkes denne opgave, så har virksomheden de bedste forudsætninger for at drive solid forretning de næste mange år.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157