23948sdkhjf

Bach Gruppen skal lovliggøre prestigebyggeri - afventer ny lovgivning

Sikkerheden fejler ikke noget som sådan, men metoden, som Bach Gruppen anvendte til at opføres de sidste af bygningerne i prestigebyggeriet Bølgen i Vejle, levede ikke til kravene. Der går dog nogen tid, før bygningerne bliver forstærket og dermed lever op til kravene. 

Det fortæller Lars Buksti, chef for Plan, Byg og Miljø i Vejle Kommune, til Ekstra Bladet med henvisning til den undersøgelse, som Sweco har udført for Bach Gruppen. 

- Der ligger et forstærkningsprojekt klar, og Bach Gruppen ved, hvordan det skal udføres. Men der er opstået nogle uklarheder i forhold til lovgivningen på området, og derfor afventer vi nu ny lovgivning fra Transport- og Boligministeriet, før projektet kan komme videre, forklarer Lars Buksti desuden til Ekstra Bladet.

Som Licitationen - Byggeriets Dagblad tidligere har beskrevet er vejen til en lovliggørelse af det ikoniske byggeri ved Vejle Fjord en forstærkning med fladjern i trappe- og elevatortårnene. 

Sweco udførte beregningerne på tre af de fem Bølgen-bygninger, som Bach Gruppen opførte fra 2015 til 2018, efter at det i april 2021 kom frem, at bygningerne er udført med en anden metode end de to første bølger. Metoden handler om hvordan kernerne i centrum af boligtårnene er blevet stabiliseret. Bygherren orienterede dog ikke Vejle Kommune om denne væsentlig ændring af byggemetoden, hvorfor kommunen i maj i år udbad Bach Gruppen om dokumentation, så bygningerne kan lovliggøres.  

- Det skulle man have gjort

Licitationen interviewede Martin Rasmussen i forbindelse med, at det i april 2021 kom frem, at Bach Gruppen ikke havde opført de tre sidste bygninger i Bølgen efter samme metode som de to første. Han erkendte dengang, at fimaet skulle have orienteret Vejle Kommune om ændringen i metode:

- Det er nemt for mig, at sige, at det skulle man have tænkt på dengang, men selvfølgelig står det lysende klart i dag, at det skulle man have gjort. Jeg vil omvendt ikke slå nogen i hovedet for, at man ikke tænkte på det dengang, sagde han dengang til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Kort fortalt skulle alle fem 'bølger' i Vejle-byggeriet egentlig være blevet opført med freyssinet-liner, kraftige stålwirer der skulle være spændt op fra top til bund inde i bygningernes kerne for at holde de 10 etager høje bygninger stabile.

Kun de første to af bygningerne blev udført med den metode. Da Bach Gruppen byggede de sidste tre bølger i 2015-18, valgte Bach Gruppen en anden konstruktionsmetode, der kort sagt går ud på at støbe betonen på stedet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157