23948sdkhjf

Vi er bygherrens sikre havn

Hvor bevæger arkitekturen sig hen? I en tid, hvor behovet for nye boliger og tidsvarende erhvervs- og sundhedsbyggerier stiger. Nogle branchefolk siger: mod det bæredygtige, det funktionelt velfungerende, det velafprøvede, det økonomisk sikre. Og måske lidt småkedelige.

Det er adm. direktør Thomas Kveiborg, Arkitema Architects, ikke enig i.

- Skaberkraften er intakt, lyder det fra den 51-årige rådgiver- og ledelsesveteran med en lang karriere i især Rambøll bag sig.

- Vores hovedfokus er de store linjer, det bygbare og det, der virker bedst for slutbrugerne , men vi laver også markante signaturprojekter og mener, at synergien mellem de mange forskellige typer projekter bidrager positivt til en kontinuerlig udvikling af arkitekturen. Vi er således optaget af helheden og hvad det betyder for byer og mennesker, siger den design- og møbelinteresserede Thomas Kveiborg, til Arkbyg, da vi besøger ham i det lyse, højloftede og tilpas rå tegnestuemiljø i Carlsberg Byen.

God arkitektur betaler sig
Dermed afliver han også rygterne om arkitekturens svækkede idérigdom og slækkede kreative kraft.

- Der er masser af eksempler på, at det - også for mig - bedst kan betale sig at tale om arkitektur frem for økonomi og forretningsstrategi. Det, der fylder for medarbejderne, er projekterne og arkitekturen. De brænder for at skabe noget smukt, velfungerende og menneskevenligt, hvadenten det er bygninger, landskabsdesign eller byudviklingstrategi, siger Thomas Kveiborg.

Blå bog

Thomas Kveiborg er uddannet cand. scient.pol. fra Aarhus Universitet.

Siden 2018 har han været ansat i Arkitema Architects som COO (produktionsdirektør).

Han har dog tilbragt det meste af sin karriere hos Rambøll, hvor han har haft en række lederstillinger, blandt andet som Executive Director for Rambøll Management Consulting og Rambøll Environment and Health.

Thomas Kveiborg har stadig kontakt med det akademiske miljø, idet han siden 2005 har fungeret som censor på statskundskab på både Københavns og Aarhus Universitet.

Arkitema Architects har været en del af Cowi siden januar 2019.

Efter 20 år i Rambøll, blandt andet som direktør for Environment & Health, rykkede han over i arkitektbranchen som produktionsdirektør i Arkitema. Et job, han i december 2019 skiftede ud med rollen som adm. direktør, hvor han afløste Peter H. Berg, der efter 11 år forlod posten som øverste chef.

Det skete efter en hurtig og effektivt integration med Cowi, der året forinden havde opkøbt Danmarks største arkitektvirksomhed.

Thomas Kveiborg blev ansat til at udvikle og implementere en langsigtet plan for, hvordan Arkitema Architects udvikler sig kommercielt, så den samlede koncern får en større markedsandel i Skandinavien.

Og allerede i løbet af det første år efter opkøbet vandt Cowi og Arkitema Architects til sammen projekter for omkring en halv mia. kr.

- I dag er 25 pct. af vores omsætning baseret på fælles projekter mellem Cowi og Arkitema, siger den cand.scient.pol.-uddannede direktør, der dels skal sikre Arkitema en sund økonomi via effektiv tilrettelæggelse og leverance af projekterne, dels udvikle en kompetencebase og skabe en endnu stærkere digital platform.

- I dag er vi allerede frontløber hvad angår BIM, men byggeriet er inde i en stor teknologisk transformation og derfor er det afgørende for vores konkurrencedygtighed, at vi hele tiden er på forkant med udviklingen, siger Thomas Kveiborg til Arkbyg.

Fokus på Skandinavien
Han fortæller, at i en tid, hvor Danmark oplever afmatning på det privatdrevne boligmarked, vender Arkitema sig også mod det øvrige Skandinavien.

- Vi har fokus på at blive større og tage markedsandele i Norge, som Oslo, Bergen og Trondheim, samt i Sverige, hvor vi kan se muligheder i Gøteborg, Malmø og Stockholm. I den svenske hovedstad er vi vokset meget. Og hele Sydvestsverige har et kæmpe potentiale for os. Så der er gode vækstmuligheder i de større skandinaviske byer, ikke mindst sammen med Cowi og det netværk, Cowi har.

Jeres seneste årsregnskab viste en del udfordringer. Hvad har I gjort siden for at komme op?
- Hvis vi sammenligner med foråret 2019 har vi haft en omsætningsvækst på 20 pct. Og indtjeningen er også kommet op. Det er rigtigt, at vi havde et skidt år sidste år. Men noget af det var koblet til en stor tilbagegang i Sverige; det svenske boligmarked stoppede op lidt før det danske, og det bar en del af vores indtjening. Desuden brugte vi mange kræfter på Cowi-integrationen. Og sidste sommer stoppede en del projekter i Danmark. Men i 2020 er situationen helt anderledes. Vi leverer på vores budget, og vi har en kæmpe omsætningsfremgang. Ikke mindst drevet i samarbejdet med de øvrige Cowi-enheder, siger han.

- Selv nu fem måneder inde i coronakrisen er vi optimister i forhold til resten af 2020. For ét er, at vi havde fyldt ordrebøgerne godt op, noget andet var tilstrømningen af nye opgaver. Og ordrebøgerne er faktisk vokset markant gennem sundhedskrisen, tilføjer Thomas Kveiborg.

Hvad tror du det skyldes?
- Dels har vi en stor bredde og er til stede i både Danmark, Norge og Sverige. Dels er vi til stede i de fleste typer af segmenter; efter fusionen også på infrastruktur. Og vi er stærke på både store sundhedsbyggerier og uddannelse. Jeg tror, vi er den sikre havn for mange bygherrer, fordi vi har vist, at vi kan finde balancen mellem det bygbare, solid arkitektur og en god økonomi.

Thomas Kveiborg har en ekstra kommentar til Norge, hvor Arkitema gennem årene har udviklet en stærk base med nu 60 medarbejdere, så afdelingen ikke er afhængig af et enkelt projekt.

- Så i Norge har vi en fin lønsomhed og vækst. Og det vil også drive vores fremgang både i år og i 2021, siger Thomas Kveiborg, der peger på Trondheim, som det næste store nervecenter for rådgiverne.

Fladere struktur
Det vil ske samtidigt med et ledelsesmæssigt fokus på at få skabt en fladere organisationsstruktur, med frihed under ansvar til den enkelte.

- Jeg er tilhænger af mindre teams. Tidligere var vi organiseret i lidt større og måske mere teknokratiske ressourcecentre, hvor tanken var, at man bedre kunne jonglere rundt efter behov, ud fra hvilke projekter, der havde behov for bemanding. Men mindre teams giver en bedre sammenhængskraft, både fagligt og socialt og det har vist sit værd under coronakrisen. Der var vi nødt til at stole på, at teams på 10-12 folk fungerede. Og det gjorde de. Da vi i midten af marts stod med en virkelig god ordrebog, og alle skulle arbejde hjemme, fandt vi hurtigt ud af, at alle kunne projektere og levere hjemmefra, uden produktivitetstab, siger han.

Flere renoveringer på vej
Arkitema bygger meget til den almene sektor, nu med et ekstra boost via cirka 30 mia. frigivne kroner fra Landsbyggefonden.

- Der kommer mange renoveringer og en del nybyggeri, hvor vi også står stærkt. På det private boligmarked har det siden 2012-13 gået stærkt. Derfor var det nok meget naturligt med en opbremsning.

Det er grunden til, at jeg i Danmark godt kan forudse et større fokus på lejebolig-segmentet, drevet af for eksempel pensionskasserne. Men den udvikling var også i gang før corona ramte os, siger han.

Thomas Kveiborg forudse desuden, at opgaver med infrastruktur vil komme til at fylde mere i fremtiden.

- Jeg er super stolt over, at vi faktisk vandt opgaven med Trondheim Centralstation i en åben konkurrence, uden Cowi, men det er klart, at makkerskabet med Cowi betyder, at vi kan kommet langt mere ind i de store infrastrukturprojekter.

Hvad er strategien for 2021 og måske længere frem?
- Hovedvæksten vil ske i de større skandinaviske byer, hvor vi ikke er så meget til stede. Men vi vil også komme mere ind via strategiske samarbejder følge den geografi, som også Cowi har. Det vil sige kigge mod England og Nordamerika. Og være meget bevidst om at komme med på større infrastrukturprojekter, som Cowi er involveret i. ///

Artiklen er en del af temaet arkbyg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.182