23948sdkhjf

Insekthoteller skal redde fauna langs motorvej

Vejdirektoratet har indrettet en række insekthoteller langs Helsingørmotorvejen

I den seneste tid har Vejdirektoratet anlagt en række hoteller for nogle af naturens mindste skabninger - de såkaldte insekthoteller - i græsrabatten langs Helsingørmotorvejen.

Hotellerne består af topkappede elmetræer, der får lov at blive stående i rabatten uden at udgøre en sikkerhedsrisiko.

Formålet med at lade stammerne stå tilbage er at øge biodiversiteten og skabe en rigere og mere varieret fauna i den danske natur.

Når insekterne får bedre levevilkår - som for eksempel gennem de topkappede elmetræer - så skaber det nemlig en større artsrigdom i lige fra insekter til fugleliv:

Der vil hurtigt komme bænkebidere, tusindben og skolopender. Svampe og bakterier vil også hurtigt indfinde sig i træet. Efterhånden som træet nedbrydes kommer der flere insekter til. Biller vil bore gange ind i stammen, hvor de lægger deres æg.

Efterfølgende vil vilde bier overtage deres gange og lægge deres egne æg i disse. Dette kan f.eks. være murebier, saksebier eller bladskærerbier. En gruppe af svirrefluer er også knyttet til dødt ved. De kan lægge deres æg i knasthuller eller det døde ved.

Flere insekter og fugle
Dér hvor der engang var grene, vil der blive dannet store hulheder ind i træet. I disse kan man være heldig at fugle og senere flagermus bygger reder. Med flere insekter vil der også komme flere fugle.

De omkringliggende grene fra elmetræerne vil skabe ly for pindsvin og mus, men også blive levested for lige så mange organismer som det opretstående døde træ.

Dermed indgår insekthotellerne i en længere fødekæde, samtidig med at de skaber større biodiversitet i de hjemlige grøftekanter.

Ydermere er der det grønne plus ved tiltaget, at Vejdirektoratet slipper for at bruge brændstof på at køre de fældede træer væk fra vejkanterne, sådan som man ellers skulle have gjort. Der er nemlig tale om døde træstammer, der under alle omstændigheder skulle have været fældet.

- I det hele taget ser vores forsøg med insekthoteller ud til at have en positiv gevinst på flere parametre. Det hjælper både insekterne og fuglelivet, samtidig med at vi sparer brændstof og dermed CO2-udledning," siger biolog Christina Steenbeck fra Vejdirektoratet i en pressemeddelelse.

Helt konkret ligger insekthotellerne på en strækning omtrent ud for DTU mellem tilslutningsanlæg 15 og 16 på Helsingørmotorvejen i nordgående retning. Vejdirektoratet forventer at følge udviklingen i biodiversiteten de næste par år. brahe

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109