23948sdkhjf

Entreprenør har tjent stort på Nordic Waste-jordskred

Randers Kommune har indtil nu brugt over 250 mio. kr. på at håndtere jordskredet i Ølst. Èn virksomhed har fået over 135 mio. af dem

266.683.353 kr.

Så mange penge havde Randers Kommune den 17. oktober brugt på at håndtere jordskredet ved Nordic Wastes tidligere fabrik i Ølst. Og kigger man på, hvilke virksomheder, der har fået penge, er der især én, som skiller sig ud.

Et firma er nemlig blevet betalt over halvdelen af pengene, viser en opgørelse over posteringer, TV2 Østjylland har fået aktindsigt i hos Randers Kommune.

Mere end 135 mio. kr. er blevet udbetalt til entreprenøren Team Svanholm ApS, der har fået penge for håndtering af jord inden for pladsen, overpumpning af vand i Alling Å samt oplægning af den, håndtering af spildevand, rensning af spildevand samt drift af byggepladsen.

Det største beløb på 80.110.163 kr. er Team Svanholm ApS blevet betalt for håndtering af jorden. Men også arbejdet med Alling Å har været en god forretning for virksomheden.

- Jeg ser nu ikke arbejdet her som meget anderledes end andre steder. Det er opgaver, som skal løses ligesom så mange andre. Men selvfølgelig har det været et stort projekt, der også får betydning for vores regnskab, siger direktør og ejer af Team Svanholm ApS Morten Svanholm Johnsen til TV2 Østjylland.

Han forventer, at regnskabsåret bliver firmaets hidtil bedste, og det er for en stor dels vedkommende grundet jordskredet i Ølst.

- Vi kørte i en periode på stedet 24 timer i døgnet, og det er ikke hver dag, vi gør det. Vi har vokset de seneste par år, men har ingen intentioner om at blive meget større, siger Morten Svanholm Johnsen.

Team Svanholm er en entreprenørvirksomhed med adresse i Randers Kommune, og den beskæftiger cirka 25 medarbejdere. Dog har tallet været oppe på knap 40 tidligere i år under det akutte arbejde i Ølst.

Ifølge direktører skyldes det indlejet mandskab.

Firmaet blev stiftet i 2019. Det drives af de to direktører Anita Christensen og Morten Svanholm Johnsen. Sidstnævnte stiftede firmaet, og er den reelle ejer.

Ifølge regnskabsregistret Proff steg egenkapitalen i firmaet til over 20 mio. kr. i 2023.

88 kreditorer

En anden virksomhed, der har tjent godt på Randers Kommunes arbejde ved jordskredet, er Nordjysk Grundvandssænkning og Brøndboring ApS, der har fået over 18 mio. kr. for især overpumpning af vand i Alling Å forbi pladsen.

Også Vils Entreprenørforretning A/S fra Mors har fået over 19 mio. kr. fra Randers Kommune for kørsel af jord væk fra grunden samt håndtering af spildevand.

I det hele taget er det en lang liste af virksomheder, der er betalt for at arbejde ved Nordic Wastes tidligere fabrik. I alt er der opgjort udgifter til 88 kreditorer, dog er tre af dem kommuner.

Den seneste vurdering er, at oprydningen vil ende med at koste Randers Kommune cirka 300 mio. kr.

En tragedie

Hvordan hele skandalen ved Ølst kunne ske, er ved at blive undersøgt af flere instanser.

I maj næste år skal en uvildig advokatundersøgelse af Randers Kommunes rolle i og ansvar for jordskredet ved virksomheden Nordic Waste være afsluttet.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) er opsat på at få gennemgået hele sagen.

- Sagen i Randers med Nordic Waste var en tragedie, men desværre en tragedie man formentlig godt kunne have undgået. Det skal vi til bunds i nu, så vi sikrer, at det ikke sker igen, har Magnus Heunicke sagt i den forbindelse.

Nordic Waste-sagen fik for alvor offentlighedens opmærksomhed i december 2023, da et jordskred på jordrensningsvirksomhedens område ved Ølst ved Randers begyndte at nærme sig den nærliggende Alling Å.

Længe frygtede man for en potentiel stor naturkatastrofe, ligesom landsbyen Ølst også var i fare for at blive oversvømmet af jord.

Den fare er dog siden blevet afværget, Alling Å er blevet omdirigeret og det ventes, at landevejen, der går forbi grunden, kan genåbne i 2025.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125