23948sdkhjf

Orden i energimærket kan presse husets pris i vejret

Din bolig vil i runde tal stige med 50.000 kroner, for hvert trin du hæver energimærket

A, B, C, D, E, F eller G.

Ovenstående er ikke kun starten af alfabetet, men også et overblik over, hvilke energimærker din bolig kan have.

Energimærket bliver fastsat ud fra en samlet vurdering af husets tilstand, hvor A er det laveste energiforbrug, og G er det højeste.

En rundspørge, som You-Gov har lavet for ejendomsmæglerkæden Home i december sidste år, viser, at næsten seks ud af ti husejere ikke ved, hvilket energimærke deres bolig har.

Men det kan godt betale sig at sætte sig ind i det.

- Som husejer kan du bruge dit energimærke som et inspirationskatalog til at lave nogle energiforbedringer, siger senioringeniør Kristian Vielwerth fra Teknologisk Institut.

Energimærker

Energimærket går fra A til G. Mærkeordningen fortæller, hvor godt eller dårligt boligens energiforbrug er.

A-mærket er delt op i tre separate mærker: A2020, A2015 og A2010. Det er kun boliger med mærket A2020, der kan betegnes som lavenergibygninger.

Mærket er gyldigt i ti år fra den dato, hvor energimærket er udstedt.

Ifølge loven er det kun påkrævet at udarbejde et energimærke i forbindelse med et salg eller en væsentlig tilbygning.

Derudover kan du få udarbejdet rapporten mod et honorar på mellem 6071 og 7285 kroner - afhængig af husets størrelse.
Kilde: Energistyrelsen/ritzau fokus/

Når energimærket bliver fastlagt, vil en energikonsulent nemlig komme med forslag til, hvor du kan energioptimere boligen.

Og energiforbedringer giver typisk et nøk op på prisstigen og øger interessen fra købere ved et salg.

- Rapporter viser, at liggetiden i salgssituationen bliver kortere, hvis huset har et godt energimærke, siger Kristian Vielwerth.

50.000 kr. for hvert trin
I 2015 udarbejdede konsulentfirmaet Copenhagen Economics en rapport for Energistyrelsen, hvor man undersøgte priseffekten af at rykke sit energimærke på en gennemsnitsbolig på 100 kvadratmeter.

- Her kom man frem til, at et hus i runde tal ville stige 50.000 kr. i værdi, for hvert trin man løfter sig i energimærke, fortæller kontorchef Jakob Karlshøj fra Energistyrelsen.

Det er lovpligtigt at få udarbejdet et energimærke i forbindelse med et salg eller en væsentlig tilbygning, og derudover kan du få det gjort, når du vil, mod et honorar.

Let realiserbart
Har du boet i din ejerbolig i mindre end 10 år - uden at foretage energioptimerende renoveringer - ligger der formentlig allerede et gyldigt energimærke på din bolig. Det kan du finde på sparenergi.dk.

Der er i omegnen af 600.000 aktive energimærker på sparenergi.dk, og her kan du også finde inspiration og gode råd til energioptimeringer, forklarer Jakob Karlshøj.

Har dit hus et energimærke i den forkerte ende af skalaen, kan optimering for eksempel ske gennem udskiftning af vinduer og døre eller efterisolering af loftet. Men det kan også være udskiftning af varmeløsningen.

- Udskiftning af gamle varmeinstallationer såsom olie- og gaskedler kan være en god idé, hvis ikke de har været skiftet i 20 år. Det er også forholdsvis let realiserbart, siger Kristian Vielwerth.
/ritzau fokus/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094