23948sdkhjf

Forsinkelser var besværet værd

Tidsplaner skubbede sig hele tiden, da boligerne Ressourcerækkerne i Ørestaden skød op. Projekter består af genbrug af både træ, tegl og gulve

Boligkaréen Ressourcerækkerne i den københavnske Ørestad er helt sin egen. Den er ny, er netop blevet færdig - og er alligevel gammel. Bygningerne har sin egenart med facader som et patchwork, med genbrug af murværk fra Carlsberg Byen.

- Det tilfører byen og kvarteret noget energi. Hovedgrebet udendørs er genbrugte facader og brædder over dørene. Og gulvene i lejlighederne er ligeledes et restprodukt fra en anerkendt gulvleverandør, siger direktør i AG Gruppen, Tony Christrup.

- I forhold til Ørestad Syd, der er præget af store byggefelter og stor højde, har vi her nedskaleret. Vi kører fra seks etager og nedskalerer til tre. Det giver variation - også i facaderne, og et bedre kig. De nye facadeelementer betyder, at du ikke bare får et langt stræk af mursten. For selv om tegl er godt, skal man også passe på med det ensformige, siger han.

Han tilføjer, at Ørestaden gennem de sidste ti år har været gennem en massiv udvikling.

- Og her bliver det farligt, for det kan hurtigt blive meget af det samme, hvis man ikke er opmærksom. Nu kører vi med tegl, og det har den her stoflighed, man kan arbejde med. Det er en tilbagevenden til nogle gamle traditioner - nu med genbrugsmaterialer.

Tidsplaner holdt ikke
Genbrugsgulvene kunne give udfordringer for de udførende, for eksempel hvis der var større spild, end de havde regnet med.

- Så skulle vi ud og finde noget mere, men her kunne der være otte ugers leveringstid. Jeg tør slet ikke tænke på alle de tidsplaner, jeg har lavet, og som ikke holdt. Men så måtte vi finde ud af noget med andre rækkefølger, og for eksempel få klaret alt malerarbejde og stikkontakter, mens vi ventede på gulvene, siger Martin Wogelius, der er byggeleder hos AG Gruppen.

- Der er meget snak om bæredygtighed i byggebranchen, og ikke altid lige så meget handling. Med Ressourcerækkerne er vi gået til kanten af det mulige med bæredygtigt byggeri og har afprøvet nogle af de mest bæredygtige principper i praksis, siger Rune Kock, partner i NREP, om boligerne, hvor en 3-værelses lejlighed koster omkring 13.000 kr. om måneden.

Flere fælles faciliteter
Ifølge AG Gruppen og NREP er det ikke kun byggematerialerne i Ressourcerækkerne, der er bæredygtige:

Beboerne deler flere fælles faciliteter; for eksempel kan de dyrke tomater i taghaver med højbede udformet af gamle paller.

Haveredskaber lånes i et redskabsskur bygget af overskudstræ, og dyrkningen af egne afgrøder giver sociale stunder med familie og naboer.

- Vi vil gerne give gode rammer til den moderne storbyfamilie, hvor du kan dyrke fællesskabet, men også have dit private liv. Hvor vi kan være fælles om ting og faciliteter, i stedet for at eje hver for sig, siger direktør i AG Gruppen Tony Christrup.

Derfor er også deleskabe i genbrugsmaterialer en del af ideen. Så beboerne kan stille legetøj, bøger og blade, de ikke bruger mere, så det kan komme andre til gode.

- Meget legetøj ender i småt brandbart, når børnene vokser fra det. Det er en meget lavpraktisk og hyggelig måde at drive deleøkonomien frem, siger han. ///

Læs mere: Boligudvikler gav sig selv et benspænd

Artiklen er en del af temaet arkbyg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112