23948sdkhjf

Kampagne for rent drikkevand går rent ind

Siden foråret 2019 har Aarhus Vand sammen med de private vandværker opfordret borgerne til at droppe sprøjtegift i haven og være med i kampen for at beskytte vores rene drikkevand

Klima og miljø fyldte meget i valgkampen. En af de ting, der var værd at bemærke, var det store fokus på handling: Det er ikke nok at tale om det - der skal handles.

Og handle, det gør de i Aarhus.

I marts indledte VPU (foreningen for vandværkerne i Aarhus Kommune) kampagnen ’Til kamp for det rene drikke-vand’, der henvender sig til alle hus- og haveejere i kommunen.

Nu, fem måneder senere, er Bo Vægter, bestyrelsesmedlem i VPU og geolog i Aarhus Vand, tilfreds med status:

- Vi kan se, at vi er lykkedes med vores målsætning om at involvere og motivere borgerne. De har forstået det vigtige budskab: ’Stop med at bruge sprøjtegift i haven, for det siver ned i jorden og kan forurene vores drikkevand.

- Borgerne har engageret sig positivt i kampagnens opslag på Facebook og Instagram. Opslagene har blandt andet bestået af en række tips- og tricksvideoer om hvordan man kommer ukrudtet til livs uden brug af sprøjtegift. En undersøgelse af kampagnen, som vi har lavet, viser, at borgerne i høj grad ser videoerne til ende og kommenterer på dem, forklarer Bo Vægter.

Aarhusianerne ind i kampen
I VPU er der stor tilfredshed med den holdningsudvikling, der er sket hos borgerne i løbet af kampagnen.

Undersøgelsen, viser, at der siden marts er flere borgere i Aarhus Kommune, der nu siger, at de aldrig kunne finde på at bruge sprøjtegift i haven. Halvdelen af de adspurgte er enige i udsagnet: ’Jeg kunne aldrig finde på at bruge sprøjtegift’, hvilket er en stigning siden kampagnens start i marts.

Derudover er der en stigning i antallet af borgere, der mener, at brugen af sprøjtegift i haven bør forbydes for tid og evighed i Danmark.

- Kampagnen ser ud til at være gået rent ind hos mange. Borgerne har engageret sig i kampagnens kerne-budskab, og vi kan se, at der er sket en positiv holdningsændring. Men der er ingen tvivl om, at vi stadig har en stor opgave foran os. Sagens kerne er, at vi jo skal have alle med, og vi skal have de private haveejere til at ændre adfærd - og ikke kun holdning, siger Bo Vægter og tilføjer:

- Derfor kommer vi til at styrke vores indsats over for beskyttelse af drikkevandet, og vi vil blive ved med at inspirere og motivere borgerne til alternative måder at bekæmpe ukrudt på.

- Når det er sagt, så vil et egentligt forbud mod brug af sprøjtegift i haven naturligvis være bedst. Vores undersøgelse viser, at hele 82 procent af de adspurgte er enige i dette. Det er jo sådan, at der bare skal et gram sprøjtegift til at forurene en families forbrug af vand i 80 år, forklarer Bo Vægter.
Kaptain

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095