23948sdkhjf

Byg som i Tingbjerg

Den oplevede værdi og stolthed over at bo i et boligkvarter er i høj grad betinget af byggeriers kvalitet og æstetik, skriver dagens debattør

Sidste år vedtog et bredt flertal i Folketinget den såkaldte ghettoplan, som frem mod 2030 skal nedbringe andelen af almene familieboliger i landets mest belastede boligområder til 40 pct. Det skal bl.a. ske gennem nedrivning, salg til private eller omdannelse til eksempelvis ældreboliger.

I Aarhus har kommunen allerede ryddet boligblokke i Gellerupparken, og i Odense har man valgt at gå samme vej i Vollsmose i forsøget på at nedbringe antallet af almene boliger. Modstanden i København er massiv på bl.a. Nørrebro, hvor flere hundrede beboere fra Mjølnerparken har demonstreret mod, at op til en tredjedel af deres almene byggeri risikerer at blive revet ned.

Mens bølgerne går højt på Nørrebro, så er den københavnske bydel Tingbjerg - blot 5 km fra Mjølnerparken - allerede godt på vej væk fra den såkaldte ghettoliste. Bydelen er i gang med at udvikle sig til et meget anderledes område end før, hvor der skal bygges mere end 1.000 private lejligheder og rækkehuse.

I Tingbjerg står det nyopførte Bibliotek/Kulturhus som et lysende eksempel på, hvordan der skal byudvikles og bygges i udsatte områder. Huset er bl.a. blevet nomineret til den prestigefulde arkitekturpris Store Arne - opkaldt efter den danske arkitekt Arne Jacobsen - og er et vigtigt signal om, at man gerne vil investere i høj kvalitet i belastede områder.

Kvalitet betaler sig
Huset åbnede i oktober og er en vigtig milepæl i den byudviklingsproces, der skal gøre bydelen langt mere attraktiv for nye tilflyttere. For at forankre byggeriet lokalt er Tingbjergs Bibliotek/Kulturhus udviklet i tæt samarbejde mellem beboere, foreninger og ansatte i bydelen - og ikke mindst et historisk samarbejde mellem Københavns Kommune og de to almene boligforeninger fsb og SAB.

Det er ikke blot blevet til en ikonisk bygning, der allerede nu tænkes som vartegn for bydelen, men også blevet en arkitektonisk attraktion. Det er et rigtig godt eksempel på, at høj kvalitet og god arkitektur både kan skabe lokal stolthed og gøre et område mere attraktivt.

Gentag ikke fortidens syndere
Lad os derfor tænke mere på æstetik og kvalitet, når vi de kommende år skal renovere og bygge nye boligkvarterer op på ny. Vi skal ikke gentage fortidens syndere ved at bygge og renovere boliger, som i søgen efter de billigste materialer og løsninger går på kompromis med kvalitet og arkitektur.

Historien har allerede vist os, at billige og dårlige byggerier bliver dyrere i længden, når vi efter 30-40 år skal til at rydde bygninger, der kunne have stået i flere hundrede år, hvis de fra start var blevet opført af gode materialer med et smukt udtryk.

Vi skal opføre og udvikle vores nye almene boliger på samme vis som Biblioteket/Kulturhuset i Tingbjerg. Vi ved, at den oplevede værdi og stolthed over at bo i et boligkvarter i høj grad er betinget af byggeriers kvalitet og æstetik, så gør det nu ordentligt fra start. Det er i længden den bedste og billigste løsning for alle.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11