Udlejning i stigning i Danmark
Andelen af entreprenørmaskiner, der lejes i stedet for at være ejet af entreprenøren, er stigende i Danmark, men der er plads til mere. Det vurderer den adm. koncernchef for landets suverænt største udlejer, Dan O. Vorsholt overfor Licitationen Byggeriets Dagblad.
- Set over de seneste seks-syv år er der sket en udvikling i retning af leje fremfor at eje maskinerne. Det betyder at vores vurdering er, at udlejningsmaskinerne i dag andrager knap halvdelen af det samlede marked, der dog ikke tæller maskinudlejning med førere. Vi anslår at udlejningsandelen af markedet i dag har en værdi af ca. 3,9 milliarder kroner, mens det samlede marked andrager 7,9-8 milliarder kroner, siger Dan Vorsholt.
Men den såkaldte penetration af udlejning i det danske marked er fortsat væsentligt under det, som finder sted i andre lande.
I England er det således stort set kun udlejningsmaskiner der kører rundt, og det svenske marked er penetrationen i markedet, når det gælder udlejning ifølge Dan Vorsholt cirka dobbelt så høj som i Danmark.
- Det er lidt en selvforstærkende effekt, fordi vi nu i Danmark, som ellers er et fragmenteret marked, har nogle store udlejere. Den volumen giver tryghed for de der lejer, fordi de kan levere det fornødne grej, også når der er travlt, siger han.
Med et fragmenteret marked menes at markedet består af nogle store, samt en lang række mellemstore og rigtig mange små udlejningsfirmaer.
De senere år har da også budt på nogen konsolidering, det vil sige at de store udlejningsforretninger er på opkøb i markedet. Det gælder også GSV Materieludlejning, som et blevet store på opkøb. Seneste tiltag er opkøbet af Bilsby, der laver pavilloner og skurvogne, og som ifølge Dan Vorsholt vil være fuldt integreret i koncernen ved årsskiftet.
I udlejningsbranchen er det blevet til et mantra, at forandringerne sker, når konjunkturerne i markedet går op eller ned. Når det går jævnt derudad, sker der ikke de store forandringer, fordi virksomhederne så tilpasser maskinparken til det aktuelle behov.
Men når efterspørgslen stiger hurtigt, mangler der kapacitet, og så lejer man maskiner ind. Lidt det samme sker med modsat fortegn, når konjunkturen går nedad. Her vælger mange entreprenører at sænke omkostningsniveauet, og i stedet leje maskiner ind, så omkostningen bliver kapacitetsafhængig.
- Det er forståeligt nok. Jeg ser da ofte byggepladser hvor der står en vejtromle, eller en læssemaskine stille i dagevis. Det er en omkostning for firmaet, når den ikke laver noget, siger Dan Vorsholt, og henviser i øvrigt til at leje af maskiner er en god deleøkonomisk tanke.