23948sdkhjf

Den gode affalds-idé er en million værd

Hvordan kan vi bygge med affald? Præmien er en million kroner og udvikling af den første prototype

Byggesektoren er en af de hurtigst voksende industrier i verden. Den er samtidig en af de største affaldsudledere.

Hvert år produceres 1,3 mia. tons affald på verdensplan, og halvdelen kommer fra byggeriet.

Derfor lancerer Realdania en ny konkurrence, der hedder Circular Construction Challenge - Rethink Waste. Her inviteres virksomheder til at byde ind med ideer til, hvordan affald kan genanvendes i byggeriet.

Hvem kan deltage?
Circular Construction Challenge er for alle, både virksomheder og privatpersoner, der har nye ideer til, hvordan affald kan genanvendes i byggeriet.
Hvem står bag?
Gennemføres af Realdania med Dansk Design Center som kre-ativ partner og sekretariat. Initiativet er en fortsættelse af Realdanias løbende indsats for at un-derstøtte bæredygtig innovation i byggeriet. En indsats, der er gået ind i en ny og meget ambitiøs fase med etablering af innovations- og væksthubben Bloxhub i samarbejde med Københavns Kommune og Erhvervsministeriet.

Affald er værdifuldt
Konkurrencen skydes i gang fredag i Blox i København med deltagelse af erhvervsminister Rasmus Jarlov (K), som mener, at byggeaffald ikke bare er murbrokker og gammel beton uden værdi.

- Affaldet er fyldt med værdifulde byggematerialer, som vi skal blive meget bedre til at udnytte påny og ikke bare smide på lossepladsen. Så jeg håber, at projektet kan være med til at åbne for nye ideer og forretningsmodeller og sætte skub i den cirkulære økonomi. Til gavn for både danske virksomheder og ikke mindst en bæredygtig fremtid, siger Rasmus Jarlov.

Motor for grøn omstilling
Ud af de indsendte ideer vælges tre vindere, som får hjælp til at samle det rigtige hold af samarbejdspartnere omkring ideens realisering - samt en mio. kr. til at udvikle den første prototype.

Adm. direktør Jesper Nygård, Realdania, mener, at byggeriet er en motor for den grønne omstilling.

- Dette initiativ har fokus på at styrke innovation i byggebranchen og på udvikling af nye produkter og samarbejder. Dermed kan konkurrencen blive én af mange byggeklodser, som fremtidens bæredygtige samfund skal bygges på, siger han.

Et tilknyttet internationalt dommerpanel er noget af det særlige ved Circular Construction Challenge, ifølge Realdania.

En international datingservice
Panelet vurderer og udvælger de tre vinderhold og vil hjælpe dem til at inddrage samarbejdspartnere fra hele verden. Forslagene bliver bedømt ud fra fem kriterier, blandt andet mængden af CO2 reduktion, værdiskabelse og skaleringspotentiale.

- På den måde er initiativet også en slags international datingservice for de deltagende virksomheder, siger Jesper Nygård, med et udtryk han også tidligere har brugt når han skal beskrive Realdanias rolle i byggeriet.

Innovationskonkurrencen gennemføres sammen med Erhvervsministeriet og lanceres via Challenges.dk.

De tre vinderhold får adgang til et seks måneder langt innovationsprogram med rådgivning fra eksperter i cirkulær økonomi og byggeri.

Tidsplanen
• 24. august 2018: Kick-off i BLOX
• 1. oktober: Deadline for indsendelse af ideer
• 31. oktober: De seks finalister udvælges
• 1. november holdansøgninger åbner
• 15. januar 2019: Deadline for indsendelse
af budget og forretningsplan for de seks finalisthold
• Ultimo januar: De 3 vinderhold udvælges
• Februar – august: Innovationsfase
• August-september 2019: Demonstration og distribution af prototyper
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094