23948sdkhjf

Regeringen er klar med en ny planlov

Lovforslaget til en modernisering af den omdiskuterede planlov blev fremsat i går. Den skal skabe mere vækst
Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) fremsatte i går lovforslaget til Danmarks nye planlov.

Lovforslaget, der er en udløber af en politisk aftale fra sommeren sidste år mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne, har til formål at skabe vækst og udvikling i de danske yderområder. Med forslaget vil regeringen blandt andet tillade en række kystnære byggerier, lempe reglerne for dagligvarebutikkers størrelser og give mulighed for udlæg af nye sommerhusområder med op til 6.000 sommerhuse.

Erhvervsministeren understreger, at ændringerne ikke går ud over natur og miljø.

- Jeg er meget glad for, at jeg i dag (i går, red.) kan fremsætte lovforslaget om modernisering af planloven. Med lovforslaget fjerner vi vækstbarrierer i den fysiske planlægning og åbner op for nye udviklingsmuligheder i blandt andet landdistrikterne, i turismeerhvervet og i detailhandelen. Samtidig værnes om et godt miljø og en righoldig natur, siger han.

Slugte kameler

På en række områder er planloven et kompromis, hvor regeringen har måttet sluge en del kameler for at lande en aftale.

For eksempel havde regeringen lagt op til at ophæve størrelsesbegrænsningen på dagligvarebutikker i lokalcentre fra 1.000 kvm til 2.000 kvm. En helt så omfattende ændring kunne der imidlertid ikke samles flertal for, så fremover må dagligvarebutikker i lokalcentre være 1.200 kvm, mens dagligvarebutikker i bymidter fremover på være 5.000 kvm mod 3.500 kvm i dag.

Øget råderum

Planloven rummer i dag en række udfordringer, som gør det vanskeligt for kommunerne at skabe plads til initiativer fra virksomheder og borgere.

Med moderniseringen af planloven får kommunerne et øget råderum.

- Med lovforslaget giver vi nye udviklingsmuligheder i kystområderne, nye muligheder i landdistrikterne til fremme af bosætning og erhverv, bedre rammer for produktionsvirksomheder, bedre udviklingsmuligheder for detailhandel og mere fleksible rammer for byudvikling. Derudover imødekommer lovforslaget kommunernes og erhvervslivets efterspørgsel efter mere fleksibel og smidig administration, siger Brian Mikkelsen.

Mulighed for studieboliger

Planloven har længe været et omdiskuteret emne.

Kommunernes Landsforening er begejstret for lempelserne, mens flere grønne organisationer - blandt andet Danmarks Naturfredningsforening - har været kritiske.

Hos Dansk Byggeri er man positive overfor, at justeringen af planloven vil give mulighed for at bygge flytbare studieboliger i kommunernes "perspektivområder".

Det vil sige etablere studieboliger i pavilloner eller lignende i de områder, der ligger ubenyttet hen i de næste mange år, inden byudviklingen planlagt sker på grunden.

- Det betyder helt konkret, at kommunerne nu får mulighed for at give flere studerende en værdig bolig i bynære områder, så de ikke skal sove på sofaer hos bekendte, i kælderlejligheder, der ikke er egnet til beboelse, eller i erhvervsbyggeri, hvor beboelse ikke er tilladt, siger økonomisk konsulent Maria Schougaard Berntsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11