23948sdkhjf

Licitationen mener: Få nu gjort noget ved overforbruget

Vi bruger for meget beton, når vi bygger i beton. Så kan det vist ikke siges mere direkte, og afsenderen gør det ellers i forvejen meget præcise udsagn endnu mere interessant. Det kommer nemlig fra Dorthe Mathiesen, chef for branchesammenslutningen Dansk Beton under DI Byggeri. Og det er et virkelig godt argument for at spidse ører. Når opråbet samtidig møder opbakning fra eksempelvis LM Byg, der er specialiseret i opførelse af råhuse, så står det vist efterhånden hævet over enhver tvivl, at der er plads til forbedring.

Men hvorfor er det egentlig, at den slags kommentarer i 2024 er nødvendige? Overforbruget koster på bundlinjen for bygherrer, og i særdeleshed for samfundet som helhed, fordi det først og fremmest er en kæmpe udfordring for det ellers brede ønske om et mere klimavenligt byggeri. Og løsningerne begynder at myldre frem. Senest er slaggebeton blevet godkendt, flyveaske reducerer ifølge storkoncernen Unicon CO2-aftrykket, og mulighederne for øget anvendelse af returbeton er også på fremmarch.

Det er dog langt fra en buffet med nemme løsninger. Men branchen er kommet et godt stykke, og der er nogle, som allerede har vist vejen - eksempelvis BIG. Arkitektfirmaet har bygget sit hovedkontor i mindre klimabelastende beton end standardløsningen – og det lykkedes, selvom det gav udfordringer undervejs. Så kære bygherrer: Der er allerede nogle lavthængende frugter, som kan plukkes. Det kræver dog også, at I tør gribe ud efter dem, som er sværere at få fat i. På den måde kan I spille en endnu større hovedrolle i den forandring, de fleste er enige om nødvendigheden af.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094