Der er enorme gevinster i facadetegl
Med helt nyt fokus på fremtidens byggesystemer har Strøjer Tegl bygget et teglværk i teglværket. Direktør Flemming Rasmussen fortæller om den nye strategi, der udnytter fem generationers erfaring til energirigtige byggerier
”Fra at være en effektiv murstens- og teglproducent er vi nu blevet leverandør af og rådgiver til teglfacader, der passer ind i tidens krav”, siger virksomhedens adm. direktør Flemming Rasmussen til Arkbyg.
Her sigter han til de mange nye byggesystemer, ikke mindst det præfabrikerede byggeri, som er dukket op med stor hast og som virksomheden har søgt at tilpasse sig.
”Man sender jo heller ikke en hestevogn ud på en motorvej. Det vil i hvert fald give mange problemer. Derfor har vi bygget det, som bedst kan beskrives som et teglværk i teglværket; innoveret og tilpasset os til at føde nye byggetendenser og nye byggesystemer, så vores kerneforretning, tegl, stadig kan være levedygtig”, siger han.
Arkitekter arbejder med tegl
Flemming Rasmussen understreger, at mens tempoet og efterspørgslen endnu ikke er på niveau med tiden før finanskrisen i 2008, kan han med glæde mærke en opadgående tendens i markedet:
”Arkitekter tænker igen tegl og kreativ brug af mursten ind i for eksempel boliger. Så trods nye byggesystemer vender mange tilbage til brug af tegl, som jo med stor succes er brugt i mange hundreder af år.”
Baggrunden for omstillingen er, at virksomheden mere end nogensinde før nu er udviklings- og sparringspartner for dygtige entreprenører og arkitekter.
Virksomheden kan reklamere med ikke mindre end fem generationers erfaring og er kendt for flere markante projekter som for eksempel Retten på Frederiksberg, Pakhuset Langelinje og - meget passende, lokalt set - Assens Rådhus.
Beskyt troværdigheden
’”Vi vil gerne vise, hvor fantastisk og fleksibelt et materiale tegl er. Vores udviklingsafdeling, Brick-Lab er en del af det. Og det er vigtigt i det arbejde ikke at sætte sit brand og sin troværdighed over styr. Derfor handler det for os om at finde det gyldne kompromis, at udnytte teglens kvaliteter og at anbringe os i en industriel sammenhæng”, siger han.
Fokus på det eksisterende
Flemming Rasmussen tilføjer, at det blandt andet handler om at kigge på det eksisterende byggeri og at nedbringe Co2-aftrykket uden at give køb på gamle traditioner.
”Med nutidens teknologi kan Co2-gevinsterne ved nybyggeri efterhånden måles i promiller. Til gengæld er der store potentialer for det eksisterende byggeri, hvor vi skal være med til at tænke produktudvikling. Derfor arbejder vi lige nu med at tænke tegl ind i større perspektiver, aktuelt for Rødovre Boligselskab, hvor vi sammen med Enemærke & Petersen arbejder med 14 boligblokke, og på projektet Arenakvarteret i Ørestad”, siger han.