Afgørelsen nærmer sig
Danske Ark forbereder sig til en meget afgørende generalforsamling, hvor det omdiskuterede emne om tættere tilknytning til DI eller Dansk Erhverv kommer op
Baggrunden er en opfordring fra en række af Danmarks største og mest internationale arkitektvirksomheder, som i kraft af deres eksport af rådgivningsløsninger og arkitektur kan have en interesse i at gøre brug af DIs muskler.
Danske Arks bestyrelse og en særligt nedsat arbejdsgruppe har i sensommeren arbejdet med at udforme et beslutningsgrundlag for, at medlemmerne kan tage stilling til, om behovet for service og medlemsrådgivning bedre kan dækkes ved at Danske Ark og medlemmerne melder sig ind i DI eller Dansk Erhverv.
Ved generalforsamlingen, der foregår 22. november, bliver der fremsat forslag om at give bestyrelsen mandat til at forhandle med DI og Dansk Erhverv og til at udarbejde et beslutningsgrundlag, som forventes præsenteret ved en ekstraordinær generalforsamling i løbet af vinteren 2014.
Mangler slagkraft
Danske Ark gennemførte 10. og 11. oktober medlemsmøder, hvor direktør Christian Lerche gennemgik mange af de emner, der er i spil, herunder spørgsmålet om, hvorvidt prisen for at være en lille og specialiseret organisation, med store ambitioner, er ved at blive for høj.
- Vi er veldrevne og velkonsoliderede, men vi kan mangle bredt politisk gennemslag og styrke til at banke" modstanderne på plads, sagde Christian Lerche blandt andet.
Ikke svenske tilstande
En af de stædigste modstandere af en tilknytning til DI eller Dansk Erhverv hedder Jan B. Sørensen. direktør i rådgivningsvirksomheden AI a/s, der har både arkitekter og ingeniører ansat.
- Vi var flere, der på informationsmødet sagde, at det, man har gang i, ikke er i overensstemmelse med flertallets ønske. Og jeg ønsker ikke at man bevæger sig ud i noget, hvor man sætter uafhængigheden på spil, siger Jan B. Sørensen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
- Det er sket for FRI, der er blevet mere usynlig end nogensinde og som har opgivet sit adelmærke, nemlig at være branchens talerør og organisation for uvildige ingeniører. Jeg ønsker ikke svenske tilstande, hvor arkitekten og ingeniøren leverer det, som entreprenøren og leverandøren finder bedst, siger han.
AI-direktøren siger til Licitationen, at de mellemstore virksomheder repræsenterer to tredjedele af Danske Arks medlemmer.
- Det kan heller ikke for alvor være Danske Arks ønske, at ganske få store kan bestemme over 800 medlemsvirksomheder. Til gengæld må Danske Ark være et attraktivt kort at få på hånden for DI, mener han.
DI gør reklame
Netop DI har da også forberedt sig grundigt forud for generalforsamlingen:
I en gennemgang over 32 sider, med titlen Arkitektvirksomheder i DI - medlemsfordele og indflydelse", forsikrer erhvervsorganisationen Danske Arks medlemmer om, at virksomhederne kan bevare deres identitet og samtidigt få en langt stærkere platform for indflydelse, ikke mindst adgang til internationale tilbud og viden om eksport, outsourcing, etablering i udlandet og ansættelse af udenlandske medarbejdere.
Også Dansk Erhvervs gør i et 13 sider langt fremstød sine hoser grønne hos Dansk Ark, blandt andet med forsikringer om, at den aktuelle styrkeposition kan suppleres med nye stærke netværk blandt andre kreative erhverv.