Parcelhuset er nu et moderne lavenergihus
Ny udvendig isolering og et moderne energisystem kan give et gammelt parcelhus et helt nyt udseeend og halvere varmeregningen
Det mener tømrermester Jørgen Bentzen Nielsen, om er ved at færdiggøre en energirenovering i Hillerød
- I stedet for at rive huset ned, så kan det betale sig at pakke huset ind i isolering og samtidig få en helt ny facade. Det koster cirka 1.000 kroner pr. kvadratmeter for et almindeligt parcelhus, og så ender man med et hus, der er lige så godt isoleret som et nyt lavenergihus. Et nyt hus vil koste omkring 2,5 millioner kroner, så det er en pæn besparelse, siger Jørgen Bentzen Nielsen.
Huset er ejet af familien Johansen.
- Vi ville rigtig gerne have et hus i det her kvarter, men det var ikke muligt at købe en grund for at få bygget et nyt. Så fandt vi det her hus fra 1972, som vi kunne energirenovere og ombygge og så kunne det godt lade sig gøre, siger familien om valget af deres drømmehus.
Det gamle murstenshus fra 1972 er som forvandlet. Der er kommet isolering fra Isover uden på de lidt triste mursten, som igen er blevet beklædt med cedertræ.
Isoleringen er et enkelt system, der er udviklet til såvel renovering som nybyggeri. I begge tilfælde opnår man et ubrudt isoleringslag med et absolut minimum af linietab og kuldebroer, og så er der mulighed for at vælge en række forskellige facadebeklædninger.
Fokus på varmeregning
I Hillerød er der valgt en bræddeløsning som udvendig beklædning, men det kunne i princippet være andre typer af facadebeklædning eller som pudset væg.
- Det første folk spørger ejendomsmægleren er: Hvordan er huset at varme op? Boligejere er meget fokuseret på varmeregningen og ved efterisolere et typisk parcelhus som det her, kan man halvere varmeudgiften, siger Jørgen Bentzen Nielsen.
Og energibesparelsen i Hillerød bliver endda endnu større, når man medregner besparelsen ved at sætte nye vinduer i huset og udskiftning af oliefyret med en luft til vand-varmepumpe.
Fast blik på energien
En ny undersøgelse fra videncenter Bolius viser, at fire ud af fem boligejere - det svarer til 962.000 husstande, er interesseret i at energirenovere.
Det er først og fremmest udsigten til besparelser på varmeregningen og en bedre komfort, der får danskerne til at igangsætte energiforbedringer.
Undersøgelsen viser også, at især de yngre boligejere er interesseret,
Og interessen er mere udbredt i den østlige del af landet end vest for Storebælt.