En akademiker lønnede sig for installatør
Succesen med solceller voksede jysk elinstallatør over hovedet. Via videnpilotordningen fik han styr på forretningsområdet og er klar til nye indsatsområder
Han brugte en større og større del af sin tid på at få det nye indsatsområde op i omdrejninger. Samtidig med at der også lige var den oprindelige mere traditionelle elinstallatørvirksomhed, der skulle, og stadig skal, passes.
Han havde, indtil videnpiloten den cand.merc.- uddannede Jonas Lindberg blev ansat for to en halv måned siden, blot tastet solcellekunderne ind på to regneark og et worddokument.
Allerede da antallet oversteg 100 begyndte han så småt at miste overblikket. I dag nærmer antallet sig 250.
- Jonas har på blot et par måneder fået fuldstændig styr på de ting, hvilket jeg er meget imponeret af. Han har lavet en professionel kundedatabase, hvor det hele er struktureret. Struktur er noget akademikere er rigtig gode til. Vi har allerede nu et system, hvor vi nemt kan gå ind og se hvilke kunder vi har besøgt, og hvem vi mangler at følge op på. Og hvor alle relevante data, der hører til en serviceaftale, er lige til at hive frem. Det har gjort det hele lidt nemmere, så vi hurtigere kan afslutte en sag, fortæller Ole Fonnesbæk.
Giv mig ansvar
Det var Jonas Lindbergs erklærede mål, før han startede i jobbet, at han ville arbejde i en mindre virksomhed.
- Jeg lagde vægt på til samtalen, at jeg ønskede at få et selvstændigt ansvar og at være lidt i berøring med det hele. I stedet for at sidde i et stor virksomhed og være én blandt mange og ikke rigtig kunne se det direkte resultat af ens arbejde, siger Jonas Lindberg.
Og ansvar har han fået. Han er i fuld gang med at udvikle firmaets markedsføringsstrategi, som, når det handler om solceller, skal være lidt anderledes end for de øvrige produkter.
- Jeg har taget min viden om kundeadfærd og segmentering med ind i jobbet. Solceller ligger jo i en noget anden prisklasse end de andre produkter i virksomheden, så derfor skal de markedsføres lidt mere eksklusivt og overfor en lidt anderledes målgruppe. Så jeg har stillet skarpt på den beslutningsproces, der ligger til grund, når en kunde vælger at investere i solcelleenergi, siger Jonas Lindberg.
Klar til nye indsatser
Et tredje indsatsområde han har strømlinet, er en struktureret prispolitik på serviceaftaler.
- Jonas laver analyser på, hvilke geografiske områder det kan betale sig for os at satse på. Kundegrundlaget skal holdes op mod køreafstanden. Når vi laver serviceaftaler, så er det vigtigt at lave en korrekt vurdering af, om der er nok kunder i et område, der ligger langt væk. Det har han sat op i en tabel, hvor det fremgår præcist, hvilket tilbud vi kan give i et givet område, fortæller Ole Fonnesbæk.
Jonas Lindberg selv er i tvivl om, hvorvidt den lille elinstallatørvirksomhed vil kunne ansætte ham i et job uden tilskud, når videnpilotordningen er udløbet.
- Når jeg først har fået alle processerne til at køre, så er jeg ikke sikker på, der er brug for mig mere. De kan selvfølgelig ikke få et computerprogram til at lave markedsføringsmateriale, som jeg også gør, men jeg tvivler på, at der vil være nok arbejde til et fuldtidsjob, siger Jonas Lindberg.
Heri er hans chef ikke enig.
- Jeg har meget brug for det det akademiske blik. Og det har længe været min plan, at vi skal arbejde med andre energiområder - for eksempel energioptimering på kommuner og skoler. Store institutioner kan spare en masse strøm, hvis de skifter lamperne ud, og jeg tror på, at det kan være et oplagt nicheområde mere for os. Men jeg ikke selv har haft tid til at starte det op. Der er jeg sådan set ikke så meget i tvivl om, at vi kan bruge Jonas, også når videnpilotordningen er udløbet, siger Ole Fonnesbæk.