DI Byggeri: Byggebranchen fastholder rekordhøjt niveau for beskæftigelsen

Det kommer nok ikke som en overraskelse for mange læsere, at der er smæk på i byggeriet.
Men nu er er der også en analyse fra DI Byggeri, som bakker det, mange oplever, op.
For beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen fortsætter den positive trend og fastholder et rekordhøje niveau. Branchen bevæger sig dog i øjeblikket i flere tempi, lyder det fra chefkonsulent Louis Konstantyner, DI Byggeri:
- En del byggeprojekter er det seneste år blevet udskudt grundet det højere renteniveau, end hvad vi har været vant til de seneste år. Det er især nybyggeri, som er hårdest ramt af udskydelser, mens andre dele af branchen fortsat har et højt aktivitetsniveau.
Omvendt er anlægsbranchen er fortsat i højt tempo, hvor den primære produktionsbegrænsning fortsat er mangel på arbejdskraft.
- Det høje aktivitetsniveau i anlægsbranchen afspejler sig også i beskæftigelsen, som ligeledes har været opadgående, siger han.
Mere af det samme
DI Byggeri forventer, at vi i løbet af 2025 og 2026 vil se flere investeringer i boliger.
Det skyldes bl.a., at det er blevet relativt mere attraktivt at bygge nyt, da boligpriserne er steget mere end byggeomkostningerne ved nybyggeri, hvorfor vi kan forvente en stigende aktivitet og dermed også stigende beskæftigelse inden for nybyggeri.
Men den geopolitiske udvikling grumser synet ind i glaskuglen.
- Det er vigtigt at understrege, at de usikkerheder, vi ser rundt omkring i verden, er med til at gøre det svære at spå om fremtiden i branchen, lyder det fra Louis Konstantyner.
Da beskæftigelsesniveauet i lang tid har ligget rekordhøjt, er det altså et stærkt arbejdsmarked i byggeriet på trods af lavere aktivitet.
- Derfor ser vi også, at knap hvert tredje virksomhed i bygge- og anlægsbranchen oplever udfordringer med rekruttering. Det er derfor fortsat vigtigt at fastholde et politisk fokus på at øge arbejdsudbuddet igennem reformer.
Det er DI Byggeris forventning, at man i bygge- og anlægsbranchen vil fastholde det nuværende beskæftigelsesniveau i 2025, siger Louis Konstantyner.