23948sdkhjf

Sweco sikrer kyster med omtanke

For at sikre kyster og byer bør vi have en langsigtet planlægning, der giver mulighed for en dynamisk og adaptiv tilgang.

Danske kommuner står med en stor opgave i at sikre kyster, byer og havneområder mod havstigning, en økonomisk udfordring, som kræver omtanke og langsigtede planer.

”Vi ser et behov for en national plan og vidensdeling mellem kommunerne. Vi har en udfordring på kort sigt, og en endnu større udfordring på langt sigt med vandstigning. Det er en stor opgave for én kommune at få viden og økonomi nok,” siger Tore Lucht, afdelingsdirektør, Sweco.

Med rådgivning og udførsel af kystbeskyttelser og sikring af by- og havneområder er rådgivende arkitekt- og ingeniørvirksomhed Sweco ekspert på området.

Løsningerne for de omkring 7300 kilometer danske kystområder er ifølge teamchef for Swecos team for kyst og klima, Emanuel Schmidt, at samarbejde med vandet i stedet for at bekæmpe det.

”Vi er nødt til at have en holistisk tilgang til kystbeskyttelse. For at gøre kystsikringsprojekter gennemførlige er vi nødt til at skabe merværdi med beskyttelsen. Vi har brug for samarbejde på tværs af samfundet, både med kommuner, lodsejere og private aktører for at gøre projekterne økonomisk bæredygtige. Vi må gentænke vores eksisterende byer, havne og kyster og indarbejde kystbeskyttelse, som bevarer, men også gør områderne attraktive i forhold til nye investeringer,” siger han og nævner ’Den Blå Kant’ i Svendborg som et godt eksempel på et strategisk og tværfagligt arbejde med at stormflodssikre byen og samtidig skabe nye byrum i de kulturhistoriske rammer. 

”Vi ser et behov for en national plan og vidensdeling mellem kommunerne. Vi har en udfordring på kort sigt, og en endnu større udfordring på langt sigt med vandstigning. Det er en stor opgave for én kommune at få viden og økonomi nok,” Tore Lucht, afdelingsdirektør, Sweco.

Kystsikring i pagt med vandet

Vandet stiger, og den type 100 år-storm, vi så i efteråret 2023, vil blive en langt hyppigere begivenhed og konsekvenserne større og større.

”FN’s Klimapanel fastslår, at den vestlige verden kan klare stigende havniveauer indtil 2100, men vi skal turde tage den debat, om vi skal beskytte alle områder. Nogle steder bliver vi nødt til at lukke vandet ind og lade naturen gå sin gang. Vi er nødt til at tilpasse landet efter vandet,” siger Emanuel Schmidt.

Sammen med den svenske kommune Trelleborg har Sweco gennem tværfagligt arbejde udviklet en omfattende kystsikringsløsning med en kombination af konventionelle og naturbaserede løsninger. Det økonomiske grundlag kommer af investeringer i boligbyggeri, og selve byen bliver åbnet med tættere adgang til havet. Kystsikringen giver en grøn korridor mellem naturområder med en højderyg gennem landskaber med vådområder og klitdiger.

Strategisk tilgang

Ved planlægning af nyt byggerier og infrastrukturer skal adaptive og naturbaserede løsninger indarbejdes med respekt for stedets unikke natur, kvaliteter og kulturarv.

”Planlægningen skal være langsigtet og sikre areal til fremtidig kystsikring. Tilpasningen til det nye havniveau skal være en dynamisk proces, hvor nyt byggeri ikke risikerer at gøre klimatilpasning umulig i fremtiden. Derudover skal vi overveje, hvordan vores projekter kan udføres på en miljømæssig og økonomisk bæredygtig måde. Med lokale materialer fra uddybninger kan vi bringe cirkulær tænkning ind i vores klimatilpasning. For eksempel har Femern-forbindelsen brugt opgravet materiale til nye landområder, der fungerer som kystsikring,” siger Emanuel Schmidt.

For kystsikringen skal i sig selv være klimatilpasset og økonomisk gennemtænkt. Derfor er det væsentligt med en national plan og samarbejde på tværs af kommunerne om fælles løsninger.

”Politikere skal se langt ud. Hvis vi ikke klarer at opfylde vores klimaambitioner, vil udfordringerne i forbindelse med kystsikring blive endnu større” siger Tore Lucht, og bliver suppleret af Emanuel Schmidt:

”Studier fra DTU viser, at det bliver rigtigt dyrt at kystsikre, men endnu dyrere ikke at gøre det.”

Sweco

Rådgivende arkitekt- og ingeniørvirksomhed, Sweco, arbejder med rådgivning og udførsel af klimatilpasning og kystsikring i Danmark og udlandet.

Artiklen er en del af temaet Kommuner i Vækst.

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.187