23948sdkhjf

Sjællandsk entreprenør og kloakmester har travlt i Kalundborg Kommune

Novo Nordisks ekspansion, øget pendling og tilflytning har skabt behov for bedre infrastruktur fra nye veje og cykelstier til nye boligområder. Karise Anlæg & Byg har været en central aktør i arbejdet med at sikre, at kommunens fysiske rammer kan følge med udviklingen.

Fire danske kommuner har så stærk en vækst, at de i 2022 stod for 2/3 af stigningen i Danmarks BNP. Fælles for kommunerne er, at de alle huser nogle af Novo Nordisks produktionsfaciliteter. Kalundborg trækker mest af de fire og med medicinalgigantens igangværende ekspansion af produktionsfaciliteterne er der ikke noget, der tyder på, at førstepladsen bliver truet foreløbig.

Der er simpelthen gang i den i Kalundborg Kommune, og det kan mærkes på mange områder.

”Vi kan mærke, at der sker noget i Kalundborg. Vi har de seneste år lavet en række store projekter - fra cykelstier og vejarbejde til byggemodning af Svebølle Erhvervspark og Campus Kalundborg,” fortæller Elvi Lund Jensen fra Karise Anlæg & Byg.

Kunstgræsbaner og nye cykelstier

Sport og fritid har også fået et løft. I 2024 lavede Karise Anlæg & Byg to kunstgræsbaner, én i Høng og én i Jerslev. Blandt de nyere projekter er også flere cykelstier, der skal gøre det nemmere og sikrere at komme rundt i kommunen.

”Vi har i 2024 lavet cykelstier i Ubby og Viskinge og her i 2025 er vi lige blevet færdige med en cykelsti i Kirke Helsinge,” siger Elvi Lund Jensen.

Vi kan mærke, at der sker noget i Kalundborg. Vi har de seneste år lavet en række store projekter - fra cykelstier og vejarbejde til byggemodning af Svebølle Erhvervspark og Campus Kalundborg. Elvi Lund Jensen, Karise Anlæg & Byg

Den øgede vækst i erhvervslivet skaber øget trafik, og det fører til et større slid på vejnettet. Karise Anlæg og Byg lavede eksempelvis også kantsikringsarbejde på landevejen mellem Tissø og Ubby.

Apropos Tissø, så var der her i 2024 også en speciel udfordring. Store regnmængder igennem længere tid hævede i starten af 2024 vandstanden i Tissø markant. Kombineret med stormen Rolfs rasen resulterede det i, at bølgerne underminerede vejbanen på Sæbyvej.

”Vejen blev simpelthen undermineret, den blev spist op af vandet. Så her havde vi en hasteopgave med at grave ud, etablere skråninger, lægge digesten, beplante, sætte autoværn op og asfaltere i kanten af vejen igen, så den kom på plads,” fortæller Elvi Lund Jensen.

Novo Nordisks vækst påvirker hele byen

I 2020-2021 var Karise Anlæg & Byg med i byggemodningen af Biotekbyen. Et partnerskab, hvor lokale virksomheder, uddannelsesinstitutioner og offentlige organisationer samarbejder på tværs for i fællesskab at understøtte og styrke byens industri, uddannelsesmuligheder og det grønne samarbejde.

Biotekbyen Kalundborg huser Skandinaviens største biotekklynge og en del af visionen er, at Biotekbyen i 2030 skal være en internationalt førende klynge for uddannelse, forskning og innovation inden for biotekproduktion og procesindustri.

”Vi har anlagt store søer i Biotekbyen, lavet beplantninger, etableret asfalt og kantsten, og vi står også for vedligeholdelsen,” siger Elvi Lund Jensen.

Motorvejsprojekt i gang

Udvidelsen af Novo Nordisks produktionsfaciliteter har ført til en markant stigning i trafikken, og det kan mærkes på vejnettet. Karise Anlæg & Byg har også anlagt store regnvandsbassiner og en 500 meter vej i Rendsborgparken, som i dag bruges flittigt i forbindelse med Novo Nordisk. Virksomheden har også lavet udvidelsen af Stejlhøjvej, der fører ind til bagenden af Novo Nordisk.

Den stigende trafik skaber trængsel på vejene i og omkring Kalundborg.

”At køre ind i Kalundborg om morgenen minder om at køre på en motorvej ind mod København. Der er tæt trafik fra tidlig morgen og langt op ad formiddagen,” fortæller Elvi Lund Jensen.

Men der er lys forude. Et af de store infrastrukturprojekter, der er i gang, er 3. etape af Kalundborgmotorvejen, der forventes afsluttet i 2028. Motorvejen vil kunne aflaste de nuværende hovedveje og gøre Kalundborg mere tilgængelig for både pendlere og erhvervsliv.

Karise Anlæg & Byg er ikke involveret i selve motorvejsbyggeriet, men arbejder for Museum Vestsjælland med at grave søgerender på den planlagte strækning for at afdække eventuelle fortidsminder. Det er en normal proces ved store infrastrukturprojekter, hvor lovgivningen kræver, at arkæologiske undersøgelser foretages, før byggeriet kan gå i gang.

”Vi har arbejdet på strækningen det seneste halvandet år og fortsætter mindst et år endnu,” siger Elvi Lund Jensen.

Den økonomiske vækst betyder ikke kun mere trafik, men også større efterspørgsel på boliger. Flere og flere vælger at bosætte sig i kommunen, hvilket skaber behov for nye boligområder.

”I Høng har vi været med til at udstykke nye grunde til boligbyggeri. Det er jo slet ikke kun i Kalundborg by, at udviklingen sker. Flere søger mod de omkringliggende områder,” fortæller Elvi Lund Jensen.

Om Karise Anlæg & Byg

Entreprenørfirmaet Karise Anlæg & Byg A/S blev grundlagt i 1988 af Michael R. Dahl, som stadig er virksomhedens ejer. ​Filosofien er stadig den samme, som den var fra start, nemlig at skabe værdi, kvalitet og langsigtede kunderelationer. Vor erfaring, kombineret med fokus på udvikling, har sammen med en god virksomhedskultur, skabt det fundament af høj viden, kvalificeret rådgivning og god service, der i dag kendetegner Karise Anlæg & Byg A/S.​

Artiklen er en del af temaet Kommuner i Vækst.

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.298