Kalundborg Kommune oplever buldrende vækst
I Kalundborg Kommune er der ikke blot fokus på at skabe løsninger foretfremsynet erhvervsliv; Kommunen, der arealmæssigt er lidt større end Bornholm, vil også skabe gode rammer for borgere, tilflyttere og studerende.
”Vi er ved at opføre 500 nye boliger og udvider antallet af studerende på videregående uddannelser. Et nyt hotel og en international grundskole bliver også en del af bybilledet. Vi har næsten alt på plads nu med arbejdspladser, boliger, uddannelser og tiltrækning af kvalificeret arbejdskraft. Parallelt med det er vioptaget af at skabe løsninger, der gør Kalundborg til en inspirerende by og kommune at leve i med muligheder for både studerende og tilflyttere, hvoraf mange har international baggrund. Der er fx iværksat en række indsatser på kulturområdet, og fællesskabet ”sammen om kulturen” er sat i verden for at skaffe finansiering til at udvikle kulturtilbud, ” fortæller Michel van der Linden, direktør i Kalundborg Kommune.
Frem mod 2030 forventer Kalundborg at udvide antallet af studerende på videregående uddannelser fra de nuværende cirka 500 til 1.500.
Kalundborg Kommune har siden 1970’erne haft en meget stærk biotech klynge, og lige nu oplever vi virksomheder, der ekspanderer meget voldsomt. Generelt har de seneste 4-5 år budt på et meget højt tempo i udviklingen Michel van der Linden, direktør Kalundborg Kommune
Forsyningen ændrer karakter
Det går stærkt i Kalundborg Kommune, byggeprojekter skyder op, og den vej borgerne kører på om mandagen, ser måske allerede anderledes ud om fredagen. I Kalundborg forventer man, at omkring 7.500 medarbejdere fra byggebranchen årligt vil udgøre en del af bybilledet frem mod 2030.
”Kalundborg Kommune har siden 1970’erne haft en meget stærk biotech klynge, og lige nu oplever vi virksomheder, der ekspanderer meget voldsomt. Generelt har de seneste 4-5 år budt på et meget højt tempo i udviklingen,” siger Michel van der Linden og uddyber:
”Væksten betyder også, at vi ekspanderer med forsyningstiltag fx et anlæg til CO2 fangst, store køleanlæg er ved at blive bygget, og en ny motorvej finder vej til landkortet. Ekspansionen i erhvervsbyggeriet betyder, at der i kommunen er brug for en tredobling af eltilslutninger i løbet af de næste tre år, hertil kommer øget volumen på vand, spildevand osv.”
Lokale virksomheder bidrager til udviklingen
Erhvervslivet består af enkelte store globale produktionsvirksomheder og en stor underskov af mellemstore og mindre virksomheder, ligesom iværksætteriet trives.
”Når der bygges i det omfang, som vi oplever her i kommunen, er der behov for understøttende virksomheder, håndværkere og specialistvirksomheder til opgaverne. Vi har en skov af dygtige SMV’er, som bidrager til opgaverne,” siger Michel van der Linden.
Kalundborg Kommune har en solid tradition for symbiosesamarbejde mellem det offentlige og erhvervslivet, hvor den enes interesseprodukt bliver den andens ressource.
Et kig i krystalkuglen
Den nye motorvej forventes klar i 2027 og elektrificeringen af togbanen i 2028. Kigger man frem mod 2030, har Kalundborg Kommune blandt andet fokus på at udvikle området omkring Svebølle til erhverv.
Om Kalundborg
Kalundborg Kommune, der huser omkring 48.000 borgere, er en mangfoldig kommune, der breder sig over godt 600 kvadratkilometer. Kommunen er omkranset af 160 km strande, lægger jord til en bred vifte af uddannelsesinstitutioner og nogle af verdens mest avancerede produktionsanlæg inden for biotek og energiproduktion, er hjemsted for et rigt foreningsliv samt en levende landsbykultur.