23948sdkhjf

Vi har brug for både national og lokal ressourcebevidsthed

Tillidsfuldt samarbejde skaber rum til at sikre både ressourcebevidsthed og videndeling mellem alle aktører i byggeprocessen, lyder det fra Thing Brandt Landskab, der er med i bl.a. Råstofinitiativet og Closing Loops

”For at spare på vores råstoffer skal ressourcebevidsthed frem for økonomi være den primære driver. Vi skal fra starten af et anlægsprojekt have fokus på at minimere forbruget af råstoffer og bruge dem mest effektivt. Det handler i høj grad om tillid og tværfaglighed. Vi har behov for en tæt dialog og videndeling mellem alle de involverede parter i anlægsprocessen for at sikre, at de løsninger, vi vælger, er de bedste,” siger Kathrine Brandt, partner og adm. direktør i Thing Brandt Landskab.

Det kræver blandt andet, at der laves flere forundersøgelser, så jorden kan kategoriseres korrekt, og den rette dimensionering anvendes - og vi undgår at overdimensionere for at være på den sikre side.

At skabe mere bæredygtige løsninger kræver mod - både fra rådgivere og entreprenører, men også fra bygherrerne, der skal være åbne for at afprøve nye metoder.

"Mange af de innovative løsninger kommer først i spil, når vi har en åben dialog og tør vise hinanden tillid,” understreger Kathrine Brandt.

Cirkularitet allerede i designprocessen

Et centralt element i Thing Brandt Landskabs tilgang er fra projektstart at indtænke scenarier for genbrug og recirkulering ind i designprocessen. Her er der en lang række virkemidler for hvordan vi kan genbruge, genanvende i nye former, reducere materialebrug eller anvende alternative materialer. Virksomheden arbejder til daglig med at optimere sine projekter for at reducere anlægsmaterialer og dermed klodens ressourcer. Det handler også om de lavthængende frugter som at bevare en sti, der fungerer og generelt

belægge mindre.

For at spare på vores råstofressourcer skal ressourcebevidsthed frem for økonomi være den primære driver. Kathrine Brandt, partner og adm. direktør i Thing Brandt Landskab

”Det er vigtigt, at man helt fra starten af et bygge- og anlægsprojekt får indtænkt den mest effektive anvendelse af både jomfruelige råstoffer og de forskellige andre virkemidler. Vi skal være mere kritiske omkring det sted, vi skal bygge på. Vi skal danne os det bedst mulige overblik over, hvad der er af potentialer i eksisterende materialer, hvor meget vi skal flytte rundt, og hvor meget vi skal anlægge for at minimere brugen af råstoffer,” siger Signe Søe Westergaard, associeret partner med ansvar for bæredygtighed hos Thing Brandt Landskab. Hun er bestyrelsesmedlem i Landskabsrådet og medlem af Råstofinitiativet.

Eksempler på virkemidler i praksis

For Thing Brandt Landskab er bæredygtighed og råstofminimering en del af virksomhedens DNA og tegnestuens projekter. Nedknusning af fliser til bundopbygning bliver anvendt i Urbanplanen, i et renoveringsprojekt på RUC og under stierne i COOP Byen. I Mørkhøj Bypark og på DTU bliver materialer genbrugt 1:1 og ved omdannelsen af Høje Taastrup Rådhus til boliger bliver eksisterende stier liggende, fordi de tjener et formål. I en daginstitution i Rødovre er bundopbygningen udeladt under terrasser i samråd med Kommunen, fordi der ikke er trafik. I Englandsparken er teglgrus på Københavns Kommunes opfordring anvendt som alternativ til en gængs grusbelægning.

”Vi skal vide mere, før vi går i gang med byggeprojekter. Det bør stilles som et krav, at der ved opstart af et projekt skal udføres en baseline, ligesom det er tilfældet inden for biodiversitetsrådgivning. Og så skal vi dele al vores viden og erfaring helt åbent på tværs af byggebranchen. Kloden har ikke tid til at vente på, at vi holder løsningerne for os selv,” siger Signe Søe Westergaard.

Lige præcis inden for belægningsarbejde og mindre anlægsarbejder er det jo relativt enkelt at overskue at lave forsøg med mindre råstofforbrug og/eller bruge andre typer. Skulle det nu gå galt, så kan vi få noget viden fra forsøgene, og det vil også være overskueligt, hvis det skal laves om. Som myndighed ved vi jo, at fx sten og grus er begrænsede ressourcer, og der bliver mangel på det. Så det er rettidig omhu, at vi har været med til at stifte partnerskabet, så vi kan få nye løsninger i spil. Bent Graversen (V), formand for udvalget for regional udvikling i Region Midtjylland

Om Thing Brandt Landskab

Thing Brandt Landskab arbejder med landskabsarkitektur i byrummet såvel som det åbne landskab. Vi tager landskabsarkitektfaget alvorligt og gør en ære ud af at udfordre vanetænkning. Bæredygtighed er et grundlæggende princip for vores arbejde.

Læs mere om råstofinitiativet her: Link

Besøg hjemmesiden her

Artiklen er en del af temaet Kommuner i Vækst - Infrastruktur.

Thing Brandt Landskab ApS
Thing Brandt Landskab ApS
Adelgade 15
Danmark
CVR nummer: DK34614741

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.282