23948sdkhjf

Råstof-initiativet finder løsninger, der sparer råstoffer

Initiativet er i fuld gang med Region Midtjylland og OKNygaard i spidsen. De har store forventninger til resultaterne af det brede partnerskab fra forskellige aktører i hele værdikæden. Fremskrivninger viser, at vores forbrug af ressourcer som sand, grus og sten vil stige, og vi bruger allerede mere end 1 kg råstof i timen pr. dansker året rundt.

Råstof-initiativet fokuserer på anlægsarbejder som parkeringspladser, cykelstier, gågader, indkørsler og havebelægning. Her bruges der unødigt mange ressourcer i forhold til behovet, fordi man blandt andet ikke følger vejreglerne, men overdimensionerer.

”I udbud af forskellige anlægsarbejder forudsætter man f.eks. ofte, at der er tale om frostfarlig eller frosttvivlsom bund uden at have undersøgt jordforholdene med en geotekniker. Det betyder, at man bruger for mange ressourcer for at være på den sikre side - man overnormerer sit forbrug af sand, grus og sten med op til 52-75 pct., viser vores undersøgelser,” siger Kirstine Skov Nielsen, råstofplanlægger i Region Midtjylland.

19 samarbejdspartnere er med

Råstof-initiativet, der blev etableret i maj 2022 består i dag af 19 partnere.

”Det stod klart for os, at for at opnå de bedste resultater, så var vi nødt til at have repræsentanter for de forskellige led i værdikæden. Vi udlægger graveområder og giver gravetilladelser, men der er jo også nogen, der indvinder råstofferne og nogen, der forbruger dem. Udbyderne er både offentlige og private, og de er også repræsenteret. Det samme er forskningsverdenen, uddannelsesområdet, nogle brancheforeninger og det politiske lag. Det har været vigtigt for os at skabe et bredt partnerskab hele vejen rundt, så vi kunne få en åben dialog om, hvilke udfordringer vi ser, alt efter hvilken stol vi sidder på,” siger råstofplanlæggeren.

Det har ført til utrolig spændende, facetterede diskussioner og en masse aha-oplevelser for alle deltagerne – og det har skabt et meget konstruktivt samarbejde og en meget praksisnær tilgang. Det kan Råstof-initiativet, fordi det har de udførende partnere repræsenteret, som kender udfordringer og uhensigtsmæssigheder fra den virkelige verden.

”Den helt store udfordring, vi er oppe imod, er vanetænkning. Det er utrolig svært at lave om på vaner. Men vi er simpelthen nødt til at få brudt vanetænkningen i de lettere anlægsarbejder og erstatte det med nytænkning, hvis vi skal spare på ressourcerne,” siger Kirstine Skov Nielsen.

”Lige præcis inden for belægningsarbejde og mindre anlægsarbejder er det jo relativt enkelt at overskue at lave forsøg med mindre råstofforbrug og/eller bruge andre typer. Skulle det nu gå galt, så kan vi få noget viden fra forsøgene, og det vil også være overskueligt, hvis det skal laves om. Som myndighed ved vi jo, at fx sten og grus er begrænsede ressourcer, og der bliver mangel på det. Så det er rettidig omhu, at vi har været med til at stifte partnerskabet, så vi kan få nye løsninger i spil,” siger Bent Graversen (V), formand for udvalget for regional udvikling i Region Midtjylland.

Samarbejdspartnere

Samarbejdspartnere i projektet

Råstof-initiativet består af både offentlige myndigheder, uddannelsesinstitutioner og private virksomheder:

  • OKNygaard A/S
  • Region Midtjylland (læs mere her)
  • Arkil
  • Danske Anlægsgartnere
  • Danske Landskabsarkitekter
  • Idverde Danmark
  • Jordbrugets UddannelsesCenter Århus
  • Malmos
  • Melgaard+co
  • NCC Industry
  • Schønherr
  • Teknologisk Institut
  • Vejdirektoratet
  • Per Aarsleff
  • COWI
  • Thing Brandt Landskab (læs mere her)
  • Landskabsrådet
  • Aarhus Kommune
  • Aarhus Vand.

Region Midtjylland og OKNygaard A/S er initiativtagere til projektet.

Nytænkning

Udover, at der typisk anvendes flere råstoffer end nødvendigt i lettere anlægsarbejder, så er der f.eks. også mulighed for optimeringer ved reparationsarbejder. Skal der foretages renoveringer under et fortov, så kører man ofte den opgravede jord væk og tilfører i stedet ny jord. Forskellige lag blandes under en sådan opgravning, men Råstof-initiativet ser også på, om man ikke i dag kan finde ud af at løse det problem fremfor at anvende nye råstoffer.

”De store mængder overskudsjord der fx opstår ved kloakrenovering er en ressource, man kan blive bedre til at udnytte ved fx at sortere jorden på stedet med mobile sorteringsanlæg,” siger Kirstine Skov Nielsen.

Den helt store udfordring, vi er oppe imod, er vanetænkning Kirstine Skov Nielsen, råstofplanlægger i Region Midtjylland

Man kigger også sammen med indvinderen NCC ind i stabilgrus for noget af det, der bliver knaphed på i fremtiden, er grus og sten. Stabilgrus II anvendes i de lette anlægsarbejder, og det undersøges nu, om man kan erstatte en del af gruset med sand. Og herved skabe Stabilgrus III - en type, der ikke mister sin bæreevne men indeholder mere sand, end standarderne foreskriver i dag. Den vil forventeligt kunne anvendes ved de lettere anlægsarbejder.

”Vores formål med Råstof-initiativet er at inspirere til at drive en udvikling henimod et mindre råstofforbrug. Vi sætter lys på nogle mørke områder, og det er jo først, når man sætter lys på det mørke, at man kan skabe en forandring,” siger Kirstine Skov Nielsen.

Om Råstof-initiativet

Råstof-initiativet er et bredt partnerskab af offentlige aktører og private virksomheder, der arbejder for færre råstoffer i anlægsarbejder. Målet er, at vi i fremtiden bruger færre råstoffer som sand, grus og sten, når vi for eksempel laver parkeringspladser, cykelstier, gågader, indkørsler og havebelægning.

Læs mere på: Råstof-initiativet - Regional Udvikling (rm.dk)

Følg os på: www.linkedin.com/showcase/raastof-initiativet

Artiklen er en del af temaet Kommuner i Vækst - Infrastruktur.

Region Midtjylland
Region Midtjylland
Skottenborg 26
Danmark
CVR nummer: DK29190925

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188