23948sdkhjf

M.J. Eriksson viser sin styrke under jorden

Entreprisen med Frederiks Hus i Aarhus bringer alle spidskompetencerne i spil hos M.J. Eriksson, der varetager opgaverne med fundering, jord og beton i forbindelsen med opførelsen af højhuset i Aarhus. Frederiks Hus, der bliver næsten 100 meter højt, fuldender byggeriet på pladsen

Der er trængsel og travlhed på Frederiks Plads i Aarhus, hvor det ca. 27.000 m2 store højhusbyggeri Frederiks Hus er ved at tage form. Huset, der bliver næsten 100 meter højt, får 29 etager. Raundahl & Moesby opfører Frederiks Hus for KPV Århus II ApS, en del af JABO-koncernen. M.J. Eriksson – Danmarks største jord og anlægsentreprenør, er i fuld gang med arbejdet under jorden:

”Vi laver en kompleks toetagers kælder under terræn med fundering, jordarbejde og kloak,” siger Michael Duelund, afdelingsleder for byggeri hos M.J. Eriksson, og han uddyber:

”I entreprisen indgår en meget udfordrende fundering, og sværhedsgraden øges betydelig pga. de trange forhold og den pressede tidsplan.”

Alle kompetencer er i spil

M.J. Eriksson har også stået for oprensningen af jorden på den gamle DSB-grund, inden entreprenøren tog hul på det omfattende arbejde med funderingsarbejdet.

”Vi har boret 101 fundamenter i Ø1200 foringsrør der går 30 meter ned i undergrunden” forklarer Bo Ammundsen, afdelingsleder for fundering hos M.J. Eriksson.

I arbejdet under jorden har M.J. Eriksson for alvor stiftet bekendtskab med den såkaldte Viborg-ler i undergrunden, som er meget speciel at arbejde med og stiller meget store krav til boremaskinen pga. friktionen.

Udstyret skal være i top

Til opgaven har entreprenøren hentet forstærkning i en stor ny Liebherr LB45 borerig, som er kommet hele vejen fra Østrig, og som også i fremtiden skal hjælpe med at bygge de mange nye højhuse, som skyder op i byerne.

”Den nye borerig er nu vores største rig i maskinparken, og udover den har vi brugt nogle af vores største maskiner som blandt andet tæller en anden borerig, to store gravemaskiner og en bæltekran,” fortæller Bo Amundsen.

Stærkt samarbejde på meget lidt plads

M.J. Eriksson arbejder med alle tre fagdiscipliner sideløbende i bedst muligt omfang.

Arbejdet er yderligere blevet kompliceret af, at der ikke er meget plads på byggepladsen, når arbejdet med at grave, ramme spuns og støbe foregår på en gang.

”Vi begyndt på 1.400 m2 grund, der hurtigt snævrede ind til 900 m2, så det er som at spille Tetris, men det er netop den koordinerede indsat entrepriserne imellem, der gør det muligt for os sammenholdt med, at vi ikke er bange for at investere i det nødvendige grej fx vores nye Liebherr LB45,” siger Michael Duelund.

Netop handling og samarbejde er kendetegnet ved M.J. Eriksson, der allerede var i gang med at grave på Frederiks Plads i Aarhus 1,5 uge efter, håndtrykket var givet med Raundahl & Moesby en kold februardag i det jyske.

I entreprisen indgår en meget udfordrende fundering, og sværhedsgraden øges betydelig pga. de trange forhold og den pressede tidsplan Michael Duelund, afdelingsleder for byggeri hos M.J. Eriksson

Brug af grønnere materialer

I byggeriet af højhuset bliver alle sejl sat til for at reducere CO2-aftrykket; grøn beton og armering er nogle af de parametre, der hjælper regnskabet.

M.J. Eriksson er nu færdige med alle de borede pæle jf. forventet tidsplan, og betonsjakket er i fuld gang med bundplader og insitustøbte ydervægge og starter snarligt også med elementmontagen.

Om Frederiks Hus

Frederiks Hus, der er tegnet af C.F. Møller Architect, får en elegant facade, der matcher den centrale og historiske beliggenhed og spiller sammen med de eksisterende bygninger på pladsen. Raundahl & Moesby opfører Frederiks Hus for KPV Århus II ApS, en del af JABO-koncernen. I højhuset er der på stueplan planlagt udadvendte liberale erhverv, butikker, café eller restauranter ind mod Frederiks Plads. Højhuset kommer til at rumme 222 private boliger, 16 almene boliger og 8 erhvervsenheder. Projektet, der planlægges til DGNB GULD og DGNB Hjerte, omfavner elementer som; social bæredygtighed, reducering af CO2-udledningen, det cirkulære byggeri og biodiversitet.

Artiklen er en del af temaet Kommuner i Vækst.

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.082