23948sdkhjf

Betonstyrken sikrer slanke altaner på Frederiks Hus

Blandt bygningerne på Frederiks Plads er der brugt én type beton, men til Frederiks Hus er der benyttet en særlig ultra højstyrkebeton, hvis ekstreme styrke og holdbarhed muliggør de slanke altaner

Hi-Con er en virksomhed, der har specialiseret sig i ultra højstyrkebeton, UHPC, der udmærker sig ved at være fem gange stærkere end normal beton. I praksis betyder det, at UHPC egner sig fortrinligt til slanke altaner, trapper og facader.

”Med vores ultra højstyrkebeton kan man f.eks. skabe meget lange altaner, der samtidig også er slanke i designet. På Frederiks Hus bliver nogle af de største altaner 14 meter i længden og alligevel kun 10 cm. i tykkelsen. Det er slankt – når man har i mente, at det er opført i beton – og det er kun muligt med en højstyrkebeton som vores”, siger Michael Uhrenholt, der er produktchef for facader og konceptaltaner hos Hi-Con.

126 altaner på 24 etager

På Frederiks Hus er der projekteret med to typer altaner: 72 stk. brystningsaltaner med tegl og 54 stk. af de ’mørke’ altaner, der har brystninger på gavlene. Alle altaner fra 1. til 24. etage opføres med glas som front ud mod verdenen.

Altanerne til Frederiks Hus bliver støbt på en fabrik. Selve brystningen bliver støbt i en form, og dernæst bliver bunden koblet på. Med længder på op til 14 meter er der her tale om meget store altan-elementer. Så store, at der maksimalt kan transporteres to altaner pr. lastbil.

Alt udenpå kroppen

Det er ikke kun altanerne til Frederiks Hus, som Hi-Con skal håndtere.

” Alt, hvad der angår altaner og vægelementer i beton udenpå bygningen, er vores ansvar.: de lodrette vægge uden på bygningen og det lange spænd af altaner. Det hele opføres i vores ultra højstyrkebeton, hvis styrke og holdbarhed gør det muligt at fremstille i meget store formater. Med en avanceret sammensætning af materialer får man en tæt, kompakt matrice, der giver tæthed og lav porøsitet – og dermed modstandsdygtighed over for korrosion og forvitring. Resultatet er attraktivt for bygherre - en levetid på over 100 år og intet behov for vedligeholdelse”, siger Michael Uhrenholt.

Altanerne skal leveres i 2026, hvor byggeriet af Frederiks Hus står færdigopført – klar til det udvendige arbejde.

Innovative trapper

Takket være en innovativ og meget slank trappeløsning har Hi-Con også fået opgaven med at stå for alle indvendige trapper i Frederiks Hus. Løsningen, der endnu ikke er officielt lanceret, vil sætte helt nye standarder for, hvor elegant og raffineret man kan løse problematikken med trappeskakter og trapperum, når man netop bruger den særlige ultra højstyrkebeton. Fordelene ved den nye trappeløsning fra Hi-Con bliver konkurrencedygtige priser, en imponerende slankhed, lavere vægt og mindre materialeforbrug, ingen vedligeholdelse og nem installation.

Fakta om Hi-Con

Hi-Con udspringer af Aalborg Portland, hvis ingeniører i 1986 udviklede en helt ny type beton. Denne beton er løbende videreudviklet og er i dag en af markedets stærkeste betontyper – skræddersyet til etablering af altaner, facader og trapper.

Der foreligger udførlig dokumentation på effektiviteten og de unikke egenskaber ved Hi-Cons ultra højstyrkebeton, UHPC.

Virksomheden er lokaliseret i Hjallerup i Nordjylland og beskæftiger ca. 40 medarbejdere.

Læs mere om virksomheden på Hi-con.dk

Artiklen er en del af temaet Kommuner i Vækst.

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14