23948sdkhjf

Museum lukker halvandet år under restaurering – og mister sit særlige klokketårn

Hempel Glasmuseum skal ombygges og moderniseres 

En større ombygningen af Hempel Glasmuseum bliver nu realitet, fordi Hempel Fonden har doneret et tocifret millionbeløb.

Dermed kommer der også til at ske markante ændringer på glasmuseet, der blev opført helt tilbage i 1965. Det var i en skibsstævn-inspireret kileform med et højt tårn bagved.

Tårnet er siden blevet indkapslet i en stor bagbygning, men fremover vil klokketårnet ikke trone i luften over bakkerne ved Isefjord på det nordvestlige Sjælland.

Det bliver taget ned under den restaurering, som begynder til efteråret.

- Tårnet bliver ikke brugt til noget i dag og er i dårlig stand. Det er desuden ødelæggende for arkitekturen i vores kommende bygning, siger Helle Vitus Simonsen, der er museumsleder ved Hempel Glasmuseum.

Klokketårnet har desuden givet et forkert indtryk af Hempel Glasmuseum.

- Gæster har ofte fortalt os, at de er kørt forbi, fordi de troede, det var en kirke. Når tårnet samtidig ikke bidrager med noget arkitektonisk, er det oplagt at fjerne.

Klokketårnet har også længe været forhindret i at udføre dens funktion. Et elektronisk klokkespil sendte flere gange dagligt toner udover området, men det var generende for patienterne på nærliggende psykiatriske hospital. Behandlingen krævede ro.

Lukker under ombygning

Ombygningen kan lade sig gøre på grund af en donation fra Hempel Fonden på et "tocifret millionbeløb".

Det skal gøre det muligt for Hempel Glasmuseum at holde åbent størstedelen af året. Det er en stor forbedring i forhold til nu, hvor det kun har åbent få måneder på grund af manglende opvarmning og dårlig isolering.

Men under ombygningen bliver museet nødt til at lukke. Det sker efter efterårsferien og frem til april 2026, som er tidspunktet for den forventede genåbning.

Hempel Glasmuseum åbnede i 1965 og blev grundlagt af skibsfarvefabrikant J.C. Hempel. Han var en succesrig forretningsmand med stor passion for glaskunst. Det drev ham til at indsamle Nordeuropas største private glassamling.

Han havde samtidig en drøm om et kulturhus i Odsherred, og det blev altså til etableringen af et glasmuseum, som også rummer flere kulturelle aktiviteter og debatter.

Oprindelige visioner skal indfries 

Ombygningen sker netop for bedre at kunne opfylde J.C. Hempels oprindelige vision for stedet, fortæller museumslederen.

- Han drømte om at skabe et sted med plads til kulturelle samlinger, debatter og oplevelser for alle mennesker. Det skulle være et slags åbent samlingssted, og det er også dét, vi har har tænkt på i forbindelse med ombygningen, siger Helle Vitus Simonsen.

Da der bliver isoleret og indlagt varme, kan stedet fra april 2026 blive brugt en hel del mere til det oprindelige formål. Derudover bliver husets kvm bedre udnyttet, så der er mere plads til særudstillinger og en attraktiv museumsbutik. Der skal desuden etableres et moderne indgangsparti, hvorfra der også skal være adgang til restaurant.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11