100 meter i bæredygtighed
Med sine næsten 100 meter kan Frederiks Hus ses fra store dele af Aarhus, og det giver bygherren KPV Århus II et særligt ansvar for at skabe et grønt, urbant byrum, der forbinder boliger, erhverv, butikker og cafeer. CO2-udledning og social bæredygtighed har derfor allerede meget tidligt i projekteringsfasen været en del af byggeriet af Frederiks Hus, fordi byggeriet optager og påvirker mange borgere i Aarhus. Byggeriet skal med dets centrale placering fremme fællesskabet i lokalsamfundet.
”Bygherre har allerede meget tidligt i processen arbejdet med bæredygtighed - både de pointgivende i DGNB-certificeringen, men vi har også afholdt en stribe workshops for at se, hvad der yderligere kan gøres for at fremme bæredygtigheden,” siger Vladimira Papazova, der er bygningskonstruktør hos Frandsen & Søndergaard, og hun uddyber:
”Allerede i projekteringen er der tænkt ind, hvordan bygningen kan driftes så grønt som muligt, samt hvilke projekteringsvalg og -tiltag man kan gøre for at fremme det. Det har været spændende for os som virksomhed også at arbejde med alle de aspekter af bæredygtighed, der er en del af sådant et komplekst byggeri.”
Solide materialer skal holde i 100 år
Bæredygtigheden afspejles også i materialevalget, hvor der er fokus på solide og holdbare materialer set i et 100 års perspektiv.
”Bygherre har med materialevalget ønsket at bringe CO2 aftrykket endnu lavere ned end de tilladte 12 kg CO2-ækvivalenter pr. m2 pr. år i etagebyggeri, som BR18 tillader,” forklarer Vladimira Papazova og understreger, at der indgår genanvendte materialer i byggeriet fx genbrugsstål til armering og grøn cement i betonen, der reducerer klimaftrykket markant.
Bygherre har allerede meget tidligt i processen arbejdet med bæredygtighed - både de pointgivende i DGNB-certificeringen, men vi har også afholdt en stribe workshops for at se, hvad der yderligere kan gøres for at fremme bæredygtigheden Vladimira Papazova, bygningskonstruktør, Frandsen & Søndergaard
Ekstra fokus på trivsel og indeklima
Udover at være planlagt til DGNB Guld er det også værd at bemærke, at kontoretagerne i byggeriet stræber efter DGNB Hjerte, som gives til byggerier, der skaber trivsel.
”Bygherre har et særligt fokus på dagslys, akustik og indeklima især i kontorarealerne, der er placeret så højt i byggeriet, at vinduerne ikke må åbnes,” fortæller Vladimira Papazova.
Byggeriet af Frederiks Hus er påbegyndt i 2024 og forventes færdigt i 2026. Frederiks Hus er sidste etape på Frederiks Plads, og højhuset kommer til at indeholde 222 private boliger, 16 almene boliger og otte arealer til erhverv.
Om Frandsen & Søndergaard
Frandsen & Søndergaard yder rådgivning inden for de klassiske ingeniørdiscipliner samt bæredygtighedsrådgivning. Frandsen & Søndergaard har for alvor specialiseret sig i bæredygtighed siden 2016.
Læs mere på https://frandsen-sondergaard.dk/