Computere og AI skal bekæmpe invasive plantearter
Danmark skraber bunden af EU, når det handler om biodiversitet og naturbeskyttelse. Men i de senere år er der kommet mere fokus på tabet af biodiversitet, bl.a. forstærket af iltsvindet i de indre danske fjorde. På landjorden er en af de store trusler mod biodiversiteten invasive plantearter som bl.a. kæmpebjørneklo, japansk pileurt, gyldenris og rynket rose. Men et projekt igangsat af Vejdirektoratet har lovende perspektiver for at kunne imødegå det stigende problem.
Vejdirektoratet har ansat biologer, og de har fundet ud af at nogle de invasive plantearter, som faktisk skader vores fauna, bliver spredt fra vejsiden. Derfra arbejder de sig ind i vores natur og fortrænger oprindelige plantearter.
AI registrerer invasive planter
Det har været en uoverkommelig opgave på gammeldags vis at skabe overblikket over de invasive arter og deres udbredelse langs de danske veje via manuel kamerabetjening og efterfølgende analyser.
Men her kommer moderne teknologi ind i billedet. Vejdirektoratet har indgået en aftale med andre nordiske vejdirektorater om et fælles projekt, der med brug af kunstig intelligens registrerer invasive plantearter, så de effektivt kan bekæmpes, før de kvæler den naturlige flora.
Vores opgave i projektet er at levere hardwaren - dvs. de computere, der skal bearbejde de mange data. Christian Vinkel, Sales Account Executive i Lenovo Danmark
Løsningen er, at Vejdirektoratets servicebiler, der dagligt kører rundt i hele landet, udstyres med to kameraer, der tager 20 billeder i sekundet og markerer dem med GPS-koordinater. På billederne kan man se, hvor de invasive arter er tiltagende, hvorefter man hurtigt kan rykke ud og reagere med bekæmpelse.
Så mange billeder ville være helt umuligt at analysere manuelt, så derfor bruger man en løsning baseret på kunstig intelligens, der er udviklet af IT-selskabet Trifork. Løsningen overvåger og registrerer de invasive arter via billedgenkendelse og særlige algoritmer.
Lenovo leverer de hårdføre computere
”Vores opgave i projektet er at levere hardwaren - dvs. de computere, der skal bearbejde de mange data. Computerne installeres i en kasse i servicevognene, og det er et hårdt miljø med store temperaturskift, vibrationer, støv, luftfugtighed m.v. Vi har udviklet en server baseret på ThinkEdge-serien, der kan klare udfordringerne,” forklarer Christian Vinkel, Sales Account Executive i Lenovo Danmark.
Computeren processerer de mange data, mens bilen kører. Dvs. databehandlingen foregår i bilen, så man undgår at skulle sende de mange rådata til datacentret over netværket. I stedet sender man kun resultaterne med gps-logning af de invasive arter, hvilket sparer både omkostninger og energi.
”Det er en utrolig effektiv højteknologisk løsning som Vejdirektoratet her bruger. Løsningen sparer eksempelvis mange mandetimer i forhold til manuel registrering og frigør i stedet ressourcer til hurtig og effektiv bekæmpelse af de invasive arter - til stor gavn for biodiversiteten,” påpeger Christian Vinkel.
Om Lenovo
Lenovo er en global virksomhed med en omsætning på 62 milliarder USD, der beskæftiger 77.000 mennesker over hele verden og fokuserer på at levere "smartere teknologi til alle". Mens de opbygger deres succes som verdens nr. 1 PC-fabrikant, er Lenovo i færd med at udvide sin forskning i vækstområder for at fremme "Nye IT"-teknologier (client, edge, cloud, netværk og intelligens).
Der er også andre fordele. Kameraerne kan f.eks. registrere trafikdræbte dyr og dermed udpege de steder, hvor det er særligt vanskeligt for dyrene at krydse vejen samt sikre at de døde dyr hurtigere fjernes.
”Man kan også registrere, hvor autoværn eller andre ting på vejnettet trænger til reparation. Løsningen er allerede udrullet i Danmark, Norge og Sverige og det tyske vejdirektorat har også udtrykt stor interesse. Både i forhold til invasive arter men også problemet med, at f.eks. græs gror op igennem asfalten,” siger Christian Vinkel.
Artiklen er en del af temaet Kommuner i Vækst - Biodiversitet.