23948sdkhjf

Vild Med Vilje er blevet en vindersag

Foreningen Vild Med Viljes budskab om bedre rammer for biodiversitet er på mindre end 10 år blevet så integreret i danskernes bevidsthed, at en lang række af landets kommuner nu arbejder målrettet med emnet. Foreningen tilbyder bl.a. kurser og partnerskaber til kommunerne.

Langt græs, vilde markblomster og masser af kravlende og flyvende insekter. Sådan ser en have, en kommunal park eller en virksomheds grønne arealer ud, hvis det står til foreningen Vild Med Vilje, der siden 2016 har arbejdet på at udbrede bevidstheden om den biodiversitetskrise, verden er midt i.

 Foreningen vil skabe forandringer gennem vidensdeling og handling, og målet er at få vildhed og natur ind der, hvor mennesker bor, arbejder og leger.

I løbet af de mindre end ti år er konceptet blevet så succesfuldt, at biodiversitet er blevet en naturligt punkt på dagsordenen i kommunerne, forklarer direktør for Vild Med Vilje, Christina Kaaber-Bühler: 

“Da vi startede foreningen, var det næsten outreret at tale om biodiversitet, men nu er vi et sted, hvor vi på mange måder er kommet i mål. Det kan dog stadig blive meget vildere, og vi fortsætter med at forsøge højne kvaliteten af projekterne.”

Da vi startede foreningen, var det næsten outreret at tale om biodiversitet, men nu er vi et sted, hvor vi på mange måder er kommet i mål Direktør for Vild Med Vilje, Christina Kaaber-Bühler

Kommuner nyder godt af vidensdeling

Vild Med Vilje udarbejder løbende en række kommunikationsredskaber og afholder netværksmøder og kurser for medlemmerne, der bl.a. tæller en lang række af landets kommuner. Ud over at kommunerne nyder godt af denne viden, kan de også anvende foreningens logo og derved skabe synlighed om emnet via nyhedsbreve, skilte, plakater m.m. Desuden kan kommunerne selv bidrage til netværket med konkrete erfaringer, som ofte er guld værd for de andre medlemmer.

“Kommunerne er bl.a. interesseret i at vide, hvordan man bedst sætter biodiversitet i udbud – og hvilke barrierer der er hos virksomhederne for at lave biodiversitetsplaner. Her diskuterer vi, hvad vi sammen kan gøre for at fremme deres lyst til at tage deres del af opgaven,” forklarer Christina Kaaber-Bühler, der står i spidsen for et sekretariat med fem ansatte.

Vordingborg Kommune kom på skolebænken

Et andet stort arbejdsområde er en række kurser, hvor især kommunernes driftsmedarbejdere kan få opdateret deres viden på området. For nyligt gennemførte Vild Med Vilje eksempelvis et længerevarende kursusforløb med Vordingborg Kommune, hvor driftsmedarbejdere over halvandet år blev undervist ude i deres eget lokalområde.

“Vi fokuserede på en række områder som vilde urter, slåningspraksis og kvashegn, hvor der både var teoretisk elementer og en række konkrete øvelser. Det er en stor styrke at kunne undervise dem i deres eget lokalmiljø, fordi de så over perioden får udviklet deres arealer. Det har givet en helt ny vidensopbygning i kommunen,” siger Christina Kaaber-Bühler.

Om Vild Med Vilje

Vild Med Vilje er en forening for alle, der vil gøre en konkret og lokal forskel for at gøre naturen vildere, rigere og mere mangfoldig. Foreningen skaber levesteder for planter, svampe og dyr, samt øger vores fælles kendskab til naturen – bl.a. i kraft af partnerskaber med virksomheder, kommuner, foreninger og institutioner.

Se mere på www.vildmedvilje.dk

Artiklen er en del af temaet Kommuner i Vækst - Biodiversitet.

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.173