23948sdkhjf

Ejendomsselskab tænder for 3D-printeren

Fælleshus med gæsteværelse, træningslokale og vaskeri skal være med til at udforske potentialet i 3D-printet byggeri

Ejendoms- og investeringsselskabet AKF afprøver nu 3D-printning som byggemetode i deres boligområde Kirkebjerg Søpark i Brøndbyvester. 

Og hvorfor så det? Jo, det konventionelle byggeri skal udfordres for, at byggebranchen fortsat kan udvikle sig, lyder begrundelsen blandt andet.

- Vi ser et klart potentiale i projektet og betragter det som et skridt på vejen mod en mere innovativ byggebranche, udtaler Vibeke Lorenzen, teknisk direktør i AKF, i en pressemeddelelse.

Danske 3DCP Group, som allerede demonstrerede 3D-printningens potentiale med et 3D-printet hus som pilotprojekt i 2017, skal stå for det alternative byggeri. Hermed tager AKF skridtet videre med en større, 3D-printede bygning, opført af en professionel bygherre i form af et 72 kvm fælleshus. Når det står færdig, skal fælleshuset rumme både gæsteværelse, træningslokale og fællesvaskeri til Kirkebjerg Søparks beboere.

Bruger beton når det er nødvendigt

AKF vil efter eget udsagn desuden afprøve 3D-printteknologien for at være med til at udvikle en mere effektiv brug af beton i byggeriet, ligesom selskabet ser et potentiale for på sigt at kunne skalere metoden til også at indbefatte andre byggematerialer.

3D-printning er en adaptiv byggeproces, hvor materiale kun tilføjes, hvor det er nødvendigt. I processen afgøres det, hvor meget materiale der skal bruges i forskellige bygningsdele, så beton kun tilføjes, hvor det er strukturelt nødvendigt.

Det kan både være med til at reducere ressourceforbruget, skabe økonomiske fordele, og i tilgift give en frihed i den arkitektoniske formgivning af byggeriet. Byggemetoden har desuden potentiale til at aflaste hårdt byggearbejde ved at optimere byggeprocesserne og lade robotter udføre de mere tunge og repetitive opgaver.

Overordnet ser AKF et betydeligt potentiale i 3D-printteknologien, der går ud over beton, og forestiller sig en fremtid, hvor naturlige ressourcer, som for eksempel lerholdig jord, kan bruges til 3D-printet byggeri.

Kirkebjerg Søpark

Beliggenhed: Kirkebjerg i Brøndbyvester.

Bygherre: AKF

Rådgivere: Danielsen Architecture, Danielsen Urban Landscape, Moe og Ekolab

Byggeperiode: 2021-2024

Boligform: Lejligheder og rækkehuse

Antal boliger: 488 ejer- og lejeboliger, to parkeringshuse og aktivitetshuset Kernen

Kilde: AKF

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.136