Projektledere købte skandaleombrust nedbryderfirma og har nu 130 ansatte
Det nordjyske nedbrydningsfirma IF Group fik national opmærksomhed, efter flere medier kunne berette om lønfusk og skattesvindel i firmaet, der havde aktiviteter over hele landet.
Få måneder efter gik selskabet i rekonstruktion og siden konkurs.
Ifølge den daværende direktør var det en direkte konsekvens af manglende ordrer efter massiv medieomtale og beskyldninger om blandt andet ulovligt oplag på Aalborg Havn og snyd med lønudbetalinger.
Ulovligt oplag og lønfusk i IF Group
- IF Group kom i 2017 i medierne, efter at firmaet ifølge 3F havde snydt 14 rumænere med overarbejde ved at lave en konstruktion, hvor der var to firmaer tilknyttet.
- Når arbejderne ramte overarbejdsloftet, blev de ansat i et andet firma, så man på den måde undgik at udbetale overarbejde.
- Derudover tvang firmaet angiveligt arbejderne til at tilbagebetale løn for eksempelvis leje af arbejdstøj, skurvogn og transport.
- IF Group blev - i form af sit konkursbo - i april 2017 måned pålagt at betale godt to millioner kroner tilbage ved en faglig voldgiftret.
- I sagen om affaldsbranden var IF Group og Aalborg Kommune uenige om hændelsesforløbet, efter at et lager af såkaldt shredder-affald fra biler selvantændte i november 2016.
- Kommunen hævdede, at IF Group ikke havde dokumenteret, at affaldet var ufarligt, og at det dermed var ulovligt.
- IF Group oplyste imidlertid, at man har taget prøver af alt affaldet, som viste, at alle grænseværdier var overholdt, og at kommunen har modtaget analyserne.
Kilde: Nordjyske og TV2
Midt i orkanens øje befandt projektlederne Morten Rytter og Heino Sørensen sig. De stod til at blive arbejdsløse, da IF Group blev begæret konkurs.
Men det skulle være løgn.
Seks dage efter konkursbegæringen gik de to kollegaer - og en tredjepart med adresse hos en postboks i Dubai - sammen om at stifte Titan Nedbrydning A/S.
Ifølge Nordjyskes oplysninger var Titan Nedbrydning med Morten Rytter og Heino Sørensen i spidsen et af de selskaber, der forhandlede med kurator om at overtage nedbrydningsopgaver fra IF Groups konkursbo.
Hvorvidt forhandlingerne udmøntede sig i en aftale er uvist. Men Morten Rytter og Heino Sørensen, der i dag begge bærer titlerne medejer og direktør, har ikke set sig tilbage siden.
Et højtspringende eventyr
For Morten Rytter og Heino Sørensen har med Titan Nedbrydning banket en solid forretning op med over 130 ansatte.
Virksomheden, der beskæftiger sig med nedbrydning, sanering og genbrug, leverede i sin seneste regnskabsperiode et overskud på over tre millioner kroner. Dermed fortsatte virksomheden ufortrødent med at øge sin indtjening, hvilket i 2022 kastede en Gazelle-pris af sig.
Udover at varetage nedbrydnings-, sanerings- og genbrugsopgaver har Titan Nedbrydning i et samarbejde lanceret produktet upcycling orangeri. Det er et orangeri, der er bygget med genbrugsmaterialer, som er screenet for miljøskadelige stoffer.
Det første upcycling orangeri blev opført i Frederikshavn tilbage i 2021 som et pilotprojekt, og i 2023 skal Titan Nedbrydning opføre et fuldblods orangeri i Aalborg, hvis alt går som planlagt.
Fra november 2021 til november 2022 ansatte Titan Nedbrydning 26 nye medarbejdere.
Hverken adm. direktør i Titan Nedbrydning, Morten Rytter, eller direktør i Titan Nedbrydning, Heino Sørensen, er vendt tilbage på Nordjyskes henvendelse.