23948sdkhjf

Ny tidsplan skrider på stort forskningsbyggeri

Niels Bohr Bygningen er forsinket igen: Nu med én måned

Vejdirektoratet må droppe endnu en tidsplan på den skandaleombruste Niels Bohr Bygningen. 

Det bekræfter både Vejdirektoratet og Københavns Universitet over for Berlingske

Bygningen, som ifølge bygherrens seneste udmelding, skulle være afleveret 30. september, forsinkes nu med én måned yderligere. 

Vejdirektoratet forklarer den aktuelle forsinkelse med udestående test og afsluttende prøvninger. Desuden er arbejdet med at udbedre op mod 10.000 brandlukninger, som ifølge bygherren var udført forkert, tilsyneladende heller ikke helt færdigt:

- Hvad angår brandlukningerne, så kan vi oplyse, at aktiviteten er ved at nå sit mål, skriver Vejdirektoratet i en mail til Berlingske.

Licitationen - Byggeriets Dagblad har sendt Vejdirektoratet en række opfølgende spørgsmål - herunder hvor meget arbejde bygherren mangler at udføre på brandlukninger samt spørgsmål om test af teknikken.

Dem har bygherren ikke ønsket at svare på.

Koldt samarbejde

Netop test og indregulering af tekniske anlæg er genstand for stor uenighed og et køligt samarbejdsklima mellem Vejdirektoratet og den kommende lejer, Københavns Universitet.

Parterne forsøgte før sommerferien at få udarbejdet en aftale, som skulle udstikke rammer for at få samarbejdet til at glide. 

Uenighederne er dog så store, at forsøget blev begravet, som Licitationen beskrev i august

3 mia. dyrere

Niels Bohr Bygningen skulle oprindeligt have kostet 1,8 mia. kr. i 2020-priser, men anslås nu at komme til at koste mindst 4,8 mia. kr.

Vejdirektoratet håber at inddrive en del af fordyrelsen fra krav i de voldgiftssager med entreprenører, som bygherren er havnet i.

De tæller tvister med teknikentreprenøren Inabensa, ProVentilation, Bravida og senest MT Højgaard samt en underentreprenør til MT Højgaard, Miko Gulve.

Entreprenørerne har dog rejst modkrav mod bygherren. Falder voldgiftssagerne ud til deres fordel, så kan byggeriets endelige regning vise sig endnu dyrere.

Forsinkelser en masse

Det er forskere, undervisere og elever fra Københavns Universitets fysiske, kemiske og naturfagsdidaktiske fag, som skal flytte ind i byggeriet, når det står færdigt.

Det skete delvist i 2019 i de 15.000 kvm af Niels Bohr Bygningen, der huser undervisning og kontorer. Men den dobbelt så store forskerbygning med flere end 100 laboratorier og 2.000 kvm forskerkælder er altså ikke klar endnu.

Den seneste forsinkelse er kun én i en lang, lang række. Første spadestik til Niels Bohr Bygningen blev taget i 2014, og der arbejdes dermed på niende år på projektet, som oprindeligt skulle have været færdigt ved udgangen af 2016.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156