23948sdkhjf

Kommende lovkrav kendetegner betonelement-branchen

Næste år skruer bygningsreglementet bissen på med bindende krav til CO2 pr. kvm. Det rammer den betonforbrugende del af byggebranchen

Når kalenderen siger januar 2023, bliver byggebranchen stillet overfor skærpede krav til CO2-udledning. Bygninger over 1.000 kvm må ikke udlede mere end 12 kg CO2 pr. kvm årligt.

De kommende lovkrav stiller betonelement-producenterne over for en stor opgave, som de allerede nu er i gang med at takle – sideløbende med de øvrige udfordringer, som branchen aktuelt mærker.

Det siger chefkonsulent i Betonelement-foreningen, Marianne Boelskifte.

- Der er udfordringer med stigende materialepriser, længere leveringstider på materialer, krav til at nedbringe CO2-aftrykket samt stigende dokumentationskrav - for bare at pege på nogle af udfordringerne. Det er alt sammen noget, som betonelement-branchen arbejder seriøst med at imødekomme.

I branchen arbejdes der for at optimere og nedbringe CO2 i produktionen af elementer.

Der tænkes også i nye løsninger i forhold til selve designet af elementerne, som kunderne også viser interesse for, fortæller chefkonsulenten.

Krav giver intern konkurrence

Hos Confac A/S I Randers hilser adm. direktør og medejer, Erling Holm, de kommende lovkrav velkommen.

- Det er udelukkende positivt. Vi har miljøvaredeklarationerne på plads hos os, og vi har alle grunddata klar. Med kravene vil mere tvivlsomme produkter få det sværere, men som virksomhed og branche har vi forberedt os, siger han.

Udarbejdelsen af miljøvaredeklarationerne medfører flere opgaver end tidligere. Det må man tage med, mener Erling Holm, som ser det som en rigtig retning for byggebranchen.

- Det giver selvfølgelig mere administration, men er en god udvikling. Det skærper vores fokus på, hvor vi som branche og producenter kan gøre en forskel og minimere vores forbrug. Det giver også intern konkurrence i branchen. Vi føler os klar til de nye krav, og vi tror på, at kravene giver god mening for os alle sammen, lyder det.

Markedet retter til

Der bliver brugt meget tid på at gøre sig klar til de nye krav.

- Jeg synes, vi fokuserer uhørt meget på det. Vi har mange tiltag i gang med betonrecepter og design, så vi kan optimere og få et mere positivt klimaaftryk. Branchen tager det alvorligt og har det som en topprioritet. Det er ikke greenwashing, der gøres virkelig noget ved det, fortæller Spæncoms adm. direktør, Magnus Ström.

Han mener, at de kommende klimakrav er gode for samfundet generelt og i øvrigt en efterspurgt vare:

- Vi ser slutkunder, som værdsætter grønt byggeri og gerne vil betale for en mindre miljøpåvirkning, siger Spændcomdirektøren.

Hos Ambercon er Apichat Bonde enig i betragtningerne.

- Der er ingen tvivl om, at betonbranchen skal se på, hvordan vi kan gøre vores produkter mere miljøvenlige, siger han og tilføjer, at har man ikke grønne produkter på hylderne, risikerer man blive hægtet af grundet den kommende efterspørgsel.

Apichat Bonde havde dog håbet, at bygningernes levetid og ikke blot CO2-aftrykket ville spille en større rolle.

- Vi bruger cement og stål, men vores produkter har også længere levetid. De kan holde længere end 50 år. Vi bliver ikke tilgodeset af det. Beregningerne ser på en 50-års periode. Vores produkter kan holde længere tid det.

Optimering er nødvendig

Tilbage hos Betonelement-foreningen hersker der ingen tvivl om, at de kommende klimakrav vil få indflydelse på betonelement-branchen.

-Selvom kravet på 12 kg CO2 pr. kvm pr. år godt kan opfyldes for det meste betonbyggeri, vil det være nødvendigt at optimere produktionen og materialerne. Forbruget af cement og armering bør minimeres for at imødekomme de strammere krav, som forventes de kommende år, siger Marianne Boelskifte og tilføjer:

- Betonelement-branchen er i fuld sving og arbejder med nye materialesammensætninger, nye designløsninger og nye produktionsteknologier for at imødekomme de nye krav. Og med de langsigtede planer for omstilling af cementindustrien, så vil CO2-aftrykket på betonelementer i fremtiden blive markant reduceret.

Dansk Beton, som Betonelement-foreningen er en del af, har gennem længere tid arbejdet på et tredjeparts-verificeret EPD-værktøj, som skal forsynes medlemmerne med produkt- og projektspecifikke miljøvaredeklarationer. EPD’erne skal bidrage med transparente data for, hvor meget CO2 forskellige betonprodukter udleder, så de konkrete beregninger af CO2-udledning fra danske bygge- og anlægsprojekter kan gøres op.

Se alle tallene i Licitationens nye brancheanalyse af betonelementproducenterne her.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157