Licitationen mener: Det kan hurtigt gøre rigtig ondt
Stigende materialepriser og usikre leverancer begynder efterhånden at gøre rigtig ondt på bygge- og anlægsvirksomhederne.
Lige nu melder en fjerdedel af virksomhederne i bygge- anlægsbranchen, at de er så plaget af mangel på materialer, at det hæmmer deres produktion.
Oven i det har krigen i Ukraine ikke ligefrem gjort situationen meget bedre. Det betød direkte, at Region Sjælland i sidste uge udskød byggeriet af en ny sengebygning på sygehuset i Nykøbing Falster som følge af krigen, fordi de indkomne tilbud har sprængt budgettet med mindst 60 pct.
Her er det ikke mindst priserne på stål, som Ukraine er storleverandører af, der har haft betydning.
På den korte bane kan byggeriet måske nok klare usikre leverancer, men situationen skal jo ikke fortsætte ret lang tid, før det for alvor begynder at gøre ondt. Senest viser nye konkurstal, at antallet af konkurser i marts er fordoblet i forhold til årets start. Her er det ikke mindst byggeriets vækstvirksomheder, som er begyndt at bukke under. Situationen med stigende priser gør naturligt brancheorganisationen DI Byggeri bekymret.
Ingen kan som sagt spå om fremtiden, men hvis krigen i Ukraine bliver langvarig, vil det kunne mærkes i bygge- og anlægsbranchen. For hvis først det også betyder, at byggerier bliver udskudt, rammer det hele branchens fødekæde, og dermed er det langt fra sikkert, at branchen kommer helskindet igennem.
Det kan gøre rigtig ondt.
Artiklen er en del af temaet Lederen.