23948sdkhjf

Forsyningskæderne skælver - ærlig dialog er svaret

Hos DI Byggeri kan vi fuldt ud genkende billedet, som Bygherreforeningen skitserer i artiklen "Det er ikke nemt at være bygherre lige nu". Coronanedlukningen og nu Ruslands invasion af Ukraine har skabt store usikkerheder i forsyningskæderne

hos mange danske entreprenører og byggevareproducenter.

Sanktionerne mod Rusland og Belarus er historisk hårde og kræver, at mange virksomheder omlægger deres forsyningskæder. For eksempel importeres en del stål og træ fra de berørte lande. Priserne er steget markant, og leveranceproblemer giver udfordringer med centrale elementer i det byggeri, som vi kender i dag.

Tid til tilbud

Også de stigende energipriser, herunder på brændstof, giver udfordringer hos både entreprenører og producenter. Og hvis man for eksempel som entreprenør ikke ved, hvad et byggemateriale koster i morgen - eller om man overhovedet kan købe det - så bliver det overordentligt vanskeligt at regne nye tilbud på faste priser med fast afleveringsdato - eller levere det samme på allerede indgåede kontrakter.

Bygherreforeningens gode råd om at give mere tid til at regne tilbud, er et skridt i den rigtige retning, men blot et par uger mere bidrager ikke nødvendigvis med afklaring. Det er derfor vigtigt, at bygherrerne indser, at for visse materialer findes der simpelthen ikke alternative forsyningskæder, fordi lagre rundt om i Europa er tomme. Samtidig er det essentielt at se på, om vedståelsesfristerne matcher virkeligheden for den enkelte opgave, eller om den konkret bør forkortes. AB-systemet arbejder med 20 arbejdsdage, mens mange offentlige udbud har op til seks måneders vedståelse.

Mulighed for kontraktændring

Det bedste råd til bygherrer og resten af bygge- og anlægsbranchen, vi kan give, er, at indgå i en konkret og ærlig dialog om, hvordan den enkelte opgave kan løftes netop nu. Det gælder i særdeleshed de offentlige bygherrer, som jo har svært ved at arbejde med tilbud med forbehold, så det er afgørende, at bygherren rammer skiven i første forsøg.

For så vidt angår allerede indgåede kontrakter, hvor bygherre er offentlig, er det værd at bemærke, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i et nyt notat fra den 22. marts 2022 har vurderet, at der i forhold til de konsekvenser, som invasionen af Ukraine har medført, udbudsretligt kan være tale om begivenheder, der ikke med rimelighed kunne have været forudset. Hermed er der åbnet op for ændring af også eksisterede kontrakter.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094