23948sdkhjf

Lad os stå sammen om at uddanne medarbejdere

I et debatindlæg i Licitationen - Byggeriets Dagblad 22. december skriver Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk, under overskriften: "Nu stopper festen", at vi som arbejdsgivere skal gøre en ekstra indsats for at uddanne og tiltrække medarbejdere. Det er vi enige i.

Men Morten Frihagen skriver videre at "...7 ud af 10 lærlinge uddannes i virksomheder med under 100 ansatte...mens virksomheder med over 250 ansatte har to lærlinge pr. 100 ansatte.... de store har kunnet smyge sig uden om ansvaret med at uddanne.... går på strandhugst hos de små ... politikerne (skal) sende en solid check som kompensation til de små eller hæve regningen til dem der ikke tager passende antal lærlinge". Fremstillingen er ikke retvisende, og vi er ikke enige i, at straf er vejen til flere lærlinge.

Ufuldstændig analyse

Når Morten Frihagen skriver, at vi i de store virksomheder ikke uddanner nok lærlinge, så er det fordi han bruger tal fra en analyse, som SMVDanmark har udarbejdet den 29. november 2021. Analysen viser, at små virksomheder uddanner flere lærlingen end store.

Men - analysen bygger på tal fra praktikpladsen.dk, der kun tæller lærlinge med, som er med i AUB-systemet, Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB), altså de traditionelle lærlinge som murer, tømrer og smed. Hverken analysen eller praktikpladser.dk tæller de lærlinge med, som især store virksomheder uddanner i AMU-systemet, Arbejdsmarkedsuddannelserne. En AMU-kontraktuddannelse er i lighed med en erhvervsuddannelse en vekseluddannelse der skifter mellem praktikophold og skoleophold. Lærlingen har en uddannelsesaftale og får løn under uddannelsen. Man kan blive blandt andet vej-asfalttør, betonmager, diamantskærer, maskinfører, nedriver, stilladsmontør og fugemontør.

Konklusionen er, at SMVDanmarks analyse ikke giver et retvisende billede af virksomhedernes uddannelsesniveau.

Vi skal oppe os

Nå - men jeg er enig i, at vi som arbejdsgivere skal oppe os og uddanne flere; og i, at små virksomheder nok uddanner flere lærlinge, men store bruger flere penge på efteruddannelse; men vi skal ikke kappes om at anbefale politikerne straf til os selv for at uddanne for lidt. For problemet er nemlig, at de unge søger gymnasiet mens kun et lille fåtal søger en erhvervs- eller en AMU kontraktuddannelse. Det vil derfor forslå som en skrædder i helvede at sende store bøder til de virksomheder, der ikke uddanner nok - for vi slås om smulerne fra en lille kage; vejen frem er at gøre den kage, som vi skal dele, større

Vi vil gerne invitere Morten Frihagen og SMVDanmark til en kop kaffe, hvor vi kan tale om, hvordan vi - sammen - gør det bedre og får flere til at vælge en erhvervs- eller AMU kontraktuddannelse, i stedet for at vælge STX. Og hvordan vi, store som små, gør os mere attraktive for unge. Lad mig pege på et initiativ, taget af arbejdsgiverne i fællesskab, i regi af DA, nemlig "Åben Virksomhed", som vi i Asfaltindustrien er en aktiv del af. Sammen med folkeskolen og gymnasierne planlægger "Åben Virksomhed" undervisning- og virksomhedsbesøg, så børn og unge får lyst til at vælge en erhvervs - eller AMU kontraktuddannelse.

Dét er vejen frem, og vi opfordrer til, at vi arbejdsgivere, i stedet for at pege fingre ad hinanden, står sammen om at uddanne flere medarbejdere.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093