23948sdkhjf

Hofor vinder Bygherreprisen for milliardstort vandværksmaraton

- Jeg er vist i det, der hedder chok.

Erling Fischer, projektchef i Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, Hofor, var mildest talt overrasket, da en mindre delegation skridtede uanmeldt ind i Hofors betongrå projektkontor i Rødovre for at afbryde tirsdagens morgenmøde.

Men overraskelsen blev efterfulgt af glæde og et, "det var pokkers". For anledningen var, at Hofor foran 17 andre kandidater har vundet dette års Bygherreprisen, som uddeles af Boligfonden Kuben og Bygherreforeningen som en del af Licitationen - Byggeriets Dagblads Building Awards.

- Vi er enormt stolte, og det skal lige synke ind. Især fordi det har været et stort og stærkt felt, sagde Erling Fischer, som også ønskede at tilføje, at der var et helt hold, som fortjente prisen.

- Det er noget, vi har brugt meget tid på; hvordan sikrer vi det gode samarbejde, og jeg er jo glad for, at I kom herud, så holdet var med. Det kan hurtigt komme til at lyde, som om det er nogle få, der vinder en pris. Men det er hele teamet, og også alle vores leverandører og samarbejdspartnere, som er med til, at vi lykkes, sagde Erling Fischer.

Vandværker for milliarder

Hofor blev især nomineret for den indsats, som ifølge juryen ligger bag projektet Nye Vandværker. Et marathon af et byggeri, hvor Hofor fra 2017 til 2028 er i gang med at renovere og nybygge sine syv store regionale vandværker.

Projektet til mellem 4,5 og 5 mia. kr. skal både fremtidssikre vandforsyningen til hovedstadsområdets 1 mio. borgere og gøre hovedstadens vand blødere (fjerne kalk fra vandet, red.), ved at installere blødgøringsanlæg på samtlige værker.

Det er et kæmpeforetagende, der hos Hofor kaldes "vores storebæltsbro", på grund af størrelsen og kompleksiteten, og hvor indkøringen af de nye værker må tages ét ad gangen, da Hofor ikke bare kan tage to anlæg ud af drift på én gang.

For at styre det hele, og for at beholde mest mulig viden gennem det tiårige projekt, har Hofor opbygget et relativt konstant rådgiverhold på projektkontoret i Rødovre. Her sidder projektledere og specialister fra bygherren side om side med medarbejdere fra Cowi, Niras, Krüger, Sweco, PLH Arkitekter, Øllgaard og Emcon.

Noget andre kan lære af

Bygherreprisen 2021

Bygherreprisen uddeles af Boligfonden Kuben og Bygherreforeningen og er i alt blevet uddelt 16 gange siden år 1999.

I 2021 var 18 bygherreorganisationer indstillede til prisen. En række blev udvalgt, som bedømmelseskomitéen har besøgt, og her blev tre finalister udvalgt: Hofor, PensionDanmark og Gladsaxe Kommune.

Bedømmelseskomitéen for Bygherreprisen 2021 er følgende:
Henrik Mielke, bestyrelsesmedlem i Boligfonden Kuben og adm. direktør for Enemærke & Petersen A/S
Palle Adamsen, adm. direktør for Lejerbo (formand for bedømmelseskomitéen)
Peter Fangel Poulsen, stifter af Bauherr
Sine Juul Praastrup, adm. direktør i Erik Arkitekter

Blandt tidligere vindere er DTU, Himmerland Boligforening, Esbjerg Kommune, Region Sjælland, Zoologisk Have og Realdania By & Byg.

Henrik Mielke, som er adm. direktør i Enemærke & Petersen A/S og medlem af juryen, fremhæver især, hvordan Hofor forsøger at trække erfaring fra hvert projekt til de efterfølgende:

- De har grebet det an med et tankesæt om at starte op med nogle mindre projekter, som har dannet grundlag for de store projekter. Det synes jeg er rigtig inspirerende, siger Henrik Mielke.

- Det gør de også ved, at de har samlet de samme folk omkring sig i hele det her projekt. Det, de udvikler og erfarer, bruges fra projekt til projekt, og det er en tilgang, andre kan tage ved lære af i byggebranchen. De har en ydmyg tilgang, og også en tilgang om, at det her skal bare lykkes, siger han.

Samarbejde på alle led

Hofor har desuden skilt sig ud, ved at få samarbejdet til at glide, ikke bare i projektorganisationen, men ned gennem leddene, lyder det fra jurymedlem Peter Fangel Poulsen, som er medstifter af arkitekt- og ingeniørpartnerselskabet Bauherr

- Det er et år, hvor der har været rigtig mange gode kandidater om buddet. Men Hofor har udmærket sig med et stærkt samarbejde, som kommer hele vejen rundt om deres leverandørkæde, rådgivere og samarbejdspartnere. Det er et billede til os alle sammen at lære af, sagde Peter Fangel Poulsen, som selv vandt prisen i 2018 for opførelsen af Blox for Realdania.

Dette års tema for prisen var at have en stærk visionen. Henrik Mielke pointerede, at visionen hos Hofor ikke alene var at sikre rent og nogenlunde blødt drikkevand de næste mange år, men også at byggeriet sker bæredygtigt, blandt andet med brug af genbrugsmursten:

- Det er en del af dagsordenen i disse år, men man kunne også nemt have ikke have gjort det. De viser en lyst og en vilje til hele tiden at tænke i, hvordan der skabes størst mulig værdi, siger Henrik Mielke.

Ikke så kendt som bygherre

Mens Hofor for nogle måske mest er kendt som et lysegrønt logo øverst på vand- og gasregningen, så er forsyningsselskabet også en af landets flittigste bygherrer. Hofor bygger ikke kun vandværker, men bruger også hvert år milliarder på at omlægge og renovere kloakker, anlægge enorme skybrudssikringstiltag, lægge nye fjernvarmeledninger og at opsætte vindmøller og solceller.

Det er også en pointe med prisoverrækkelsen, siger jurymedlem Peter Fangel Poulsen.

- Hofor er jo ikke nødvendigvis så kendt som bygherre. Men det er meget væsentligt, hvad de laver, og noget som har betydning for os alle sammen. Og det er en ekstra pointe: at noget af det, der får lidt mindre opmærksomhed, også hædres, siger han.

Projekt Nye Vandværker og blødere vand

Hofor, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, er i gang med at erstatte deres syv største vandværker med nye anlæg ved Søndersø, Thorsbro, Gevninge, Regnemark, Marbjerg, Lejre og Slangerup.

Der er tale om vandforsyning til omkring 1 mio. borgere, hvor vandet fra de store regionale vandværker transporteres ind til København i store trykledninger.

Programmet skal sikre drikkevand til hovedstaden i fremtiden og gøre vandet mindre kalkholdigt, da der også installeres særlige blødgøringsanlæg.

Værket ved Marbjerg er netop idriftsat, mens byggeri er i gang på flere andre. Ifølge tidsplanen bliver det sidste værk, Værket ved Slangerup, sat i drift i 2028.

Hofor estimerer, at projektet løber op i mellem 4,5 og 5 mia. kr.

Rådgivere for procesanlæg: Niras og Krüger i konsortium med Witteveen+Bos som underrådgiver. Byggeri og anlæg: Cowi med PLH Arkitekter som underrådgiver.
Hofors bygherreorganisation har ansvaret for projekterings- og byggeledelse med assistance fra Sweco, Øllgaard og Emcon.

Artiklen er en del af temaet Building Awards 2021.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172