23948sdkhjf

Femern-byggeri skaber 80 fodboldbaner store naturbælte ved Rødby

Natur og friluftsliv ved Rødby på Lollands sydkyst får en ny ramme som følge af Femern Bælt-forbindelsen. Femern A/S og Naturstyrelsen har i samarbejde med lokale landmænd og gennem jordopkøb skaber et nyt sammenhængende bælte af skov og natur på 55 hektar, eller hvad der svarer til næsten 80 fodboldbaner. 

– Vi har i tæt dialog med alle de berørte jordejere fundet en miljø- og naturvenlig løsning, hvor små spredte jordstykker, bliver samlet til et større område, forklarer Christian Henriksen, myndighedschef i Femern A/S, i en pressemeddelelse. 

Naturbæltet ligger langs begge sider af vandløbet Næsbæk øst for Rødby og mellem den eksisterende og kommende jernbanestrækning mellem Rødby og Rødbyhavn. Naturbæltet forbindes af en faunapassage til dyrene under motorvejen og jernbanen. 

Bæltet er stykket sammen af adskillige mindre arealer, som Femern A/S og Naturstyrelsen er gået sammen om at overtage i forbindelse med etableringen af den nye motorvej og jernbane frem til Femern-tunnelen. Dertil kommer yderligere et areal på over 5 hektar ved Ringsebølle Kirke nordøst for Rødby, så der i alt bliver knap 60 hektar ny natur. 

Håber tilgangen danner skole

Naturstyrelsen overtager det samlede areal med planer om at anlægge en blanding af bynær skov tæt på Rødby og områder med åben natur. Desuden etablerer man forskellige faciliteter til friluftslivet så som vandrestier, shelters og bålpladser.

Femern A/S etablerer nye vandhuller og udvider vandløbet på arealerne, mens Lolland Kommune udvider vandløbet på strækningen syd for Rødby. Udvidelsen af vandløbet skal forhindre fremtidige oversvømmelser af de nærliggende marker, hvilket har været en bekymring hos landmændene. 

I Danmarks Naturfredningsforening roser man også den nye plan, som både har fokus på løsninger for den enkelte jordejer og den omgivende natur. 

– Tilgangen i Femern-projektet til at medtænke naturen er unik, og jeg håber, at denne måde at balancere miljø og natur i en jordfordeling vil danne skole for andre projekter. Det nye naturbælte styrker den lokale biodiversitet og vil på sigt vil udvikle sig til et stort aktiv for jordejerne, beboerne og naturen i området, siger Michael Løvendal Kruse, der er Danmarks Naturfredningsforenings talsperson for Femern-projektet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156