23948sdkhjf

Genbrug i jordhøjde

Tænk miljø og klima ind, når du køber grus, sten, genbrug samt vækstmedier til anlægsarbejde, lyder det fra Dansk Miljø & Genbrug, der håndterer alle former for jord, affald og råstoffer.

Vi skal passe godt på jorden, og hos Dansk Miljø & Genbrug i Sorø, der er en af de større aktører inden for råstoffer på Sjælland, tager man det helt bogstaveligt. Man passer godt på jorden, der bliver leveret til bygge- og anlægsarbejder i hele regionen – og man passer godt på det klima, der nu engang er rundt om resten af jordkloden.  

Fra begyndelsen med en traditionel grusgrav i Fladså på Sydsjælland i starten af 1990’erne har Dansk Miljø & Genbrug udviklet sig til en virksomhed, der har lige så meget fokus på genbrug og genanvendelse som på råstofudvinding. 

Hver dag håndterer de flere tusinde tons jord, råstoffer og byggeaffald, og af de materialer, der bliver indleveret, er man i dag i stand til at genanvende og nyttiggøre omkring 98 procent. Så tæt på 100 procent, man kan komme, når byggeaffald skal sorteres fra.

”Vi har arbejdet systematisk med genanvendelse i mange, mange år, og vi kan tydeligt mærke, at der er en større interesse fra entreprenører og anlægsgartnere for, hvordan de kan være med til at nedbringe klimabelastningen, og at de er opmærksomme på, at mere og mere byggeaffald såsom gamle mursten, brokker, jord kan genbruges på fornuftige måder,” fortæller driftschef Daniel Opiola fra Dansk Miljø & Genbrug,

Fra mursten til tagjord

Mange steder bliver gamle mursten den dag i dag knust og solgt som ballast til blandt andet vejanlæg, men for Dansk Miljø & Genbrug er der tale om en af de ressourcer, man er kommet længst med at genanvende.

En stor del af murstenene indgår i nye byggerier, hvor Dansk Miljø & Genbrug samarbejder med virksomheden Gamle Mursten fra Svendborg. Her bliver murstenene renset, og ud over at det er meget mere klimavenligt end at producere nye mursten, så er de patinerede og rustikke mursten i dag i høj kurs inden for nyt byggeri.  

Hver gang, der bliver genbrugt en mursten, sparer det et halvt kilo CO2. De mursten, som det af forskellige grund ikke kan lade sig gøre at genbruge, indgår som en del af den tagjord, som man har udviklet i samarbejde med Byggros fra Odense. Tagjord bliver brugt til de grønne tage, der er populære i en del nye byggerier, bl.a. fordi de kan opsuge vand og er med til at forebygge oversvømmelser ved skybrud. Grønne tage giver også større biodiversitet i byerne, og Byggros er førende indenfor dette felt. 

”Vi er meget glade for vores samarbejde med Byggros, og det et godt eksempel på, at byggematerialer indgår i sammenhæng, som vi slet ikke havde forstillet os for bare få år siden;” siger Daniel Opiola.

Tæt på kunden

Når man har med jord og råstoffer at gøre, betyder transporten i sagens natur meget i forhold til klimabelastning. Derfor har det været naturligt at udbygge nettet af miljøcentre og grusgrave til et større netværk af jordmodtagesteder, grusgrave og miljøcentre over hele Sjælland og Falster, så transporten bliver så kort så muligt.

”Ud over at vi har fokus på genanvendelse betyder geografi rigtig meget,” siger  Daniel Opiola fra Dansk Miljø & Genbrug, der i dag råder over seks grusgrave på Sjælland, tre støjvolde, samt tre miljøcentre i Næstved, Sorø og  Roskilde. Han understreger, at det handler om at være tæt på kunden.

”Vi ser også os selv som rådgivere og tætte samarbejdspartnere med myndigheder, entreprenører, anlægsgartnere og bygherre. Vi har jo en ekspertise, som er opbygget igennem mange år. Det er meget mere end bare jord, ” slutter Daniel Opiola.

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08