23948sdkhjf

Med hele vejen rundt på første cirkulære børnehus

Gladsaxe Skole på Tobaksvejen skal rives ned for at give plads til det, som ifølge Gladsaxe Kommune bliver verdens første cirkulære børnehus. Niras er med som rådgiver hele vejen rundt fra at kortlægge, screene og planlægge nedrivningen til at bygge det nye hus af genbrugte materialer. 

Det nye børnehus bygges med flest mulige materialer fra den gamle skole - lige fra de store fraktioner som mursten, tagsten, træspær, beton, stålfacadeplader til mindre ting som cykelstativer, lamper og meget mere. Netop det, at genbruge og genanvende byggematerialer er hovedtanken i et cirkulært byggeri. 

– På Tobaksvejen har vi muligheden for i praksis at arbejde med at genanvende og recirkulere materialer i et nyt byggeri på stedet. Det er en spændende proces, hvor det er vigtigt, at bygherre og rådgivere i de helt tidlige faser kender ambitionen med projektet, siger projektleder Helen Glindvad Kristensen fra Ejendomscenteret i Gladsaxe Kommune, i en pressemeddelelse om projektet.

Projektets parter

Bygherre: Gladsaxe Kommune

Rådgiver på nedrivning: Niras

Arkitekt på Børnehus: Lendager Arkitekter

Ingeniør på Børnehus: Niras

Entreprenør nedrivning: Tscherning A/S

Entreprenør på Børnehus: Ikke valgt

Sikrer mulighed for genanvendelse

Udfordringen ved nedrivningen er at sikre, at materialerne fra nedrivningen er egnede til brug i det nye svanemærkede hus. 

– Det løser vi ved at identificere alle krav til materialerne om styrke, dimensioner, fjernelse af miljøfarlige stoffer, opbevaring med videre og integrere dem i projekteringen af nedrivningen, forklare projektleder på nedrivningen Morten Dallov Ibsen fra Niras. 

– Vi stræber efter at integrere viden fra alle led i kæden i planlægningen. Kun på den måde kan vi løfte genbrug og genanvendelse til næste niveau. Normalt bliver tagsten knust og genanvendt i bærelag til veje og stier. Her genbruger vi tagsten til facadebeklædning eller som tagsten igen, fortsætter han. 

Forud for arbejdet er der brugt tid på at udvælge de materialer, der kunne være relevante for et nybyggeri. Hvad kan nedtages helt, og hvad vil så efterfølgende kunne indbygges samtidig med, at man overholder nuværende krav til byggerier i Danmark. 

Flytter genbrugsgrænser 

Ved at afklare og indsamle genbrugsbyggematerialerne gør man det muligt at bygge med de genanvendte materialer på lige fod med nye materialer. 

– Det har været vigtigt for hele projektgruppen med Lendager Arkitekter, Ejendomscenteret i Gladsaxe Kommune og Niras at arbejde med at overføre den tankegang til byggeriet og videre til de bydende entreprenører på opgaven, siger projektleder for ingeniørfagene på børnehuset Claus Wessel Andersen fra Niras.

Byggeriet af det nye børnehus forventes at gå i gang i foråret 2021, og det er planen, at det færdige hus står indflytningsklar i foråret 2022.

Sikrede identitetsskabende genstande først 

Den forsigtige nedrivning af den gamle skole begyndte i juli i 2020. Første skidt var at sikre en række identitetsskabende genstande så som ur, gadelamper, skolevaske og kuppel til stjernekikkert.

Derefter blev bygningerne saneret for miljøproblematiske stoffer, hvorefter de materialer, der skal genbruges, forsigtigt nedtages og placeres på materialepladsen på grunden. 

At det nye børnehus skal svanemærkes betyder, at det i alle dele af processen og i materialevalg er bygget med fokus på bæredygtighed, miljø og et godt indeklima med hensyn til lyd, lys og luft. Børnehuset opføres i bygningsreglements laveste energiklasse. Huset skal også mærkes efter den nye frivillige bæredygtighedsklasse.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.169