Boligformer bliver udviklet i et laboratorium
Singleforældre kan snart bo sammen dør om dør i Carlsberg Byen i København mellem ungdomsboliger, seniorbofællesskaber og "klassiske" familieboliger.
Sådan lyder to af de syv udvalgte projekter i Boliglaboratorium.
Realdania og Statens Kunstfond har lanceret laboratoriet for at hjælpe hele byggebranchen med at udfordre måden, man tænker, udformer og bygger boliger. Nye familie- og bosættelsesmønstre gør nemlig, at mange danskeres liv ikke længere passer ind i den typiske bolig.
37 familieformer
Danskerne lever i dag i 37 forskellige familieformer ifølge Danmarks Statistik, og skilsmissestatistikkerne fortæller også deres historie.
- Folk bor ikke nødvendigvis sammen far, mor og børn, fra de bliver gift, til de dør. Så selvfølgelig bliver vi nødt til at se på, hvordan vi bygger. I dag er folk ofte nødt til at passe ind i den typiske bolig med master bedroom og to børneværelser, siger hun i en pressemeddelelse.
Det nye eksempelbyggeri i Carlsberg Byen skal give et bud på, hvordan en bolig ser ud, når den indrettes til en singleforælders behov. Hvordan kan den være fleksibel nok til at kunne rumme far og to børn den ene uge og kun far den næste uge?
- Typisk er udfordringen, at det er enormt svært i de store byer, hvis man gerne vil blive boende i samme skoledistrikt som sine børn, fordi det er dyrt med én indtægt. Derfor må man må bo mindre — det kan vi ikke komme udenom — men vores håb er, at man kan gøre det klogere, siger hun og uddyber:
- Man kan måske lade sig inspirere af sommerhuse og kolonihavehuse, hvor folk er mere kreative med, hvordan de bruger pladsen. Der arbejder man med alkover, køjesenge og andre sjove måder at få skaffet flere sovepladser på inden for få kvadratmeter.
I det nye byggeri kan beboerne også få glæde af nogle fællesarealer som udvidelse af deres bolig. Ambitionen er, at arealerne skal understøtte et hverdagsfællesskab mellem beboerne, så singleforældrene får et socialt liv med andre voksne, der ved, hvad det handler om, og måske kan hjælpe hinanden, forklarer Mette Mogensen, som er spændt på at se, hvor
Erhverv med bolig på toppen
Tomme tagarealer på erhvervsejendomme i det ydre København kan udnyttes til boliger og taghaver. Det er i hvert fald planen med Wihlborgs erhvervsejendom på Hørkæret i Herlev.
Kantinen skal for eksempel omdannes til folkekøkken fra 18 til 21 på hverdage, så beboere i området kan komme og få en omgang chop suey eller koteletter i fad, fortæller han. Ladestandere og parkeringspladser bliver også stillet til rådighed for beboere efter arbejdstid. Til gengæld kan personalet i erhvervsejendommene være med til at dyrke grønt i taghaverne, hvor ØsterGro vil indrette urban farming.
Bliver måske en fiasko
En del af forsøgene bliver måske en kæmpe fiasko, siger Peter Ildal Nielsen, men det er også meningen:
brahe