Håndværkere flygter fra spild og ventetid i byggeriet
- Vi er ikke specielt gode til at optimere processer og mindske fejl og spildtid i byggeriet. For et par år siden spurgte vi 2.600 af vores medlemmer, og det, som genererede dem mest, var spildtid og ventetid. Ikke dårlig løn, ikke dårligt vejr, ikke dårlige chefer. Det er nok også en af forklaringerne på, at mange håndværkere forlader branchen. De gider ikke mere.
Han pointerer, at mange håndværkere vinker farvel til byggefagene, når de er i 40’erne og dermed "kan rigtig meget" og er "mest værdifulde" for branchen.
- 80.000 med svendebrev arbejder andre steder. Mange er i industrien, og en del arbejder inden for facility management (ejendomsdrift, red.), for eksempel som pedeller eller varmemestre, konstaterer Gunde Odgaard.
Bedre samarbejde og logistik
Boris Nørgaard Kjeldsen, adm. direktør i ejendomsselskabet Dades og selv tidligere tømrer, udtalte for få uger siden til Licitationen - Byggeriets Dagblad, at "en del af byggeriets dna er at acceptere en del fejl, når et byggeri afleveres." Han udbyder her sine betragtninger:
Gunde Odgaard har tre overordnede bud på, hvad der skal til for at reducere spildtid og fejl og dermed holde bedre fast på nøglemedarbejdere:
- Det handler om bedre samarbejde, om bedre planlægning og om bedre logistik ude på byggepladserne. Og så vil det være en styrke, hvis alle kompetencer kommer i spil, for eksempel den viden, som erfarne håndværkere har opbygget.
Boris Nørgaard Kjeldsen, der årligt får udført renoveringer, udvidelser og nybyggeri for mange millioner, peger på, at byggebranchen kan skele til en anden - og vellykket - indsats:
- Det er tankevækkende at se på, hvordan alle parter i byggeriet, ikke mindst de udførende, med god succes har haft fokus på at undgå arbejdsskader og ulykker. Hvis den samme indsats blev sat ind mod fejl og mangler, kunne branchen nå langt.
Læs mere: Sådan får byggebranchen styr på fejl og mangler