Opkøb er en mild form for blodtransfusion
Den rådgivende ingeniørvirksomhed Sweco fortsætter sin konsolidering i arkitektbranchen med opkøbet af arkitektvirksomheden Kant Arkitekter.
Det sker, fordi de vil være førende rådgiver i Danmark, og som samlet og integreret rådgivervirksomhed er den svenskejede gigant meget opsat på at realisere den ambition, ikke mindst i Danmar.
Derfor kræver det, at vi også er stærke på blandt andet det offentlige segment og indenfor den almene sektor, lød det fra ledelsen, da opkøbet var en realitet.
Og det har Kant vist, blandt andet via sin medvirken i Trust-samarbejdet (under Københavns Kommune, red.), ifølge direktør for arkitektdivisionen hos Årstiderne under Sweco, Torben Klausen.
- Derfor løfter vi dem nænsomt og intakt ind og Kant bliver nu en del af Sweco, siger Torben Klausen, der er leder af en arkitektafdeling på nu omkring 330 arkitekter, til Arkbyg.
- Der bliver tale om en mild form for blodtransfusion, og jeg forestiller mig, at sammensmeltningen vil foregå fint.
Han tilføjer, at selv den største maskine består af mange små dele, der skal arbejde sammen og at opkøbet på mange måder vil forstærke allerede succesfulde formler, ikke mindst inden for bæredygtigt byggeri.
- Vi er for eksempel den rådgivervirksomhed med flest dgnb-certificerede bygninger i Danmark, siger han.
Samtidigt har stærke fagligheder, når de finder sammen, en tendens til at smitte hinanden positivt og finde nye løsninger, også når der kommer viden på bordet, der ikke nødvendigvis udspringer af arktekt- eller ingeniørfagene, siger Torben Klausen til Arkbyg.
Stærk på flere områder
Swecos arkitektforretning står i dag, ifølge dem selv, stærkt på markedet indenfor både offentligt og privat byggeri i Vestdanmark og privat by- og ejendomsudvikling i Østdanmark.
Kant arkitekter har gennem de sidste mange år skabt sig en position indenfor strategiske partnerskaber og både offentligt og privat byggeri i Østdanmark. Med opkøbet opnår den rådgivende ingeniørvirksomhed en "balanceret landsdækkende position på både det offentlige og private marked", som firmaet skrev ved fusionen.
Den samlede arkitektforretning vil fortsat være under ledelse af direktør, Torben Klausen.
- At få Kant Arkitekter med ombord er et væsentligt bidrag til vores eksisterende forretning. Kant Arkitekters tilgang til arkitektur er helt i tråd med den måde, som vi altid har skabt arkitektur på. Vi skaber evidensbaseret, æstetisk og bæredygtig arkitektur for alle, siger Torben Klausen.
Han kalder den integration, der nu skal ske, for "kulturel hjertekirurgi", og betoner, at erfaringerne fra for to år siden, da Sweco opkøbte Årstiderne, betyder, at der kan skrives en lidt mere egnet drejebog for det nye tværfaglige samarbejde.
- Da vi fortalte medarbejderne om beslutningen, blev vi mødt af en flok nysgerrige mennesker, der læner sig forover i stedet for bagover, siger han til Arkbyg.
Et godt match
Torben Klausen fortæller, at i overvejelserne om at sige ja til Kants frieri, har været, at Kant er stærke på offentligt byggeri, uddannelsesbyggeri og den almene sektor.
- Kant har været normsættende for samarbejde. Og virksomheden har vist, at den kan være alene hjemme. Og på den del af forretningen, hvor de opererer i det private marked, har vi intet overlap af kunder. Så det er "a match made in heaven", siger Torben Klausen til Arkbyg.
Om rådgiverne
Sweco planlægger og designer fremtidens bæredygtige byer og samfund. Med 17.000 medarbejdere i Europa er der kompetencer til ethvert projekt. Hvert år løser Sweco opgaver i mere end 70 lande over hele kloden. Sweco er Europas største virksomhed indenfor arkitektur- og ingeniørrådgivning med en omsætning på omkring 16 milliarder svenske kr. Virksomheden er noteret på Nasdaq Stockholm.
Kant arkitekter Kant arkitekter, som oprindeligt hed Arkitektgruppen København, blev stiftet i 1977. Virksomheden har gennem de sidste 40 år været med til at sætte sit præg på dansk arkitektur med særligt fokus på at udvikle bolig- og undervisningsbyggeri. Kant arkitekter beskæftiger i dag 85 medarbejdere på tegnestuen i København. Ledelsen består af adm. direktør Morten Stahlschmidt, CFO Anders Holmstrup Moustgaard, akkvisitionsansvarlig Eva Bjerring samt partnerkredsen der udgøres af Anders Bay Holm, Uffe Bay-Smidt, Karl-Martin Buch Frederiksen og Sebastian Soelberg. |
Han fortæller at de bløde værdier har spillet mindst lige så meget ind som de hårde facts:
- Af og til kan et køb se logisk ud men føles forkert. Det gør det ikke her, fordi vi deler de samme værdier. Vi har undersøgt nøje, om vi passer sammen, nu da vi skal danse sammen, siger han.
Derfor er der brugt en del tid på møder - også en-til-en - med ledende medarbejdere i de to virksomheder.
- Kant Arkitekter har den samme tilgang som os; nemlig at sætte kunden og projekterne i centrum, Og at optimere projekterne ud fra en helhedstænkning, frem for efter tur blot at optimere projekterne ud fra egne fagligheder, det være sig arkitektfaglighed, ingeniørfaglighed eller noget tredje, siger Torben Klausen.
Hvad håber du på sigt for virksomheden, i forhold til at vinde markedsandele?
- At vi bliver endnu bedre til at yde integreret rådgivning og bedre til kundekontakt. Og så skal vi fortsat arbejde med gamle vaner. Byggebranchen som helhed er ikke så god til at stå på skuldrene af tidligere erfaringer. Lidt fortegnet "river man stadig fabrikken ned", hver gang man har leveret et produkt. Vi kan medvirke til, at man i højere grad bruger gentagelseselementer som vi kender fra industrien, uden at det går ud over kreativiteten. På den måde kan vi levere både hurtigere, billigere og med færre fejl, siger Torben Klausen.
Samme mønster og mål kender vi fra årsskiftet 2017-18, da ingeniørvirksomheden afsluttede sin jagt efter en kompetent tegnestue.
Eller som Torben Klausen sagde til Licitationen - Byggeriets Dagblad 11. januar 2018, da Swecos køb af Årstiderne var en realitet:
- Vi møder en virkelighed, hvor projekterne bliver større og større og mere og mere urbane. Vi skal nærmest bygge bydele inde i forvejen bebyggede områder. Opgaverne stiger i kompleksitet, og vi har derfor brug for brede kompetencer, som byplanlæggere, ingeniører og folk der kender til for eksempel vandafledning og infrastruktur,
Ikke fra nær og fjern
Han mener, at kunderne til gengæld ikke ønsker at blive besværet med den kompleksitet.
- Så i stedet for, at vi skal sætte et hold fra nær og fjern, vil kunderne kunne ringe ét sted hen, hvor vi har alle ekspertiser inhouse. Så dette opkøb er et klart bedre alternativ end hvis vi skulle opkøbe en ingeniørvirksomhed. Sweco har bevist, at de på fornem vis og gennem mange år kan drive både arkitekt- og ingeniørvirksomhed, sagde han kort efter opkøbet for to år siden da Årstiderne bragte opgaver med ind i "ægteskabet" som Sweco fik en god tillægsforretning på, som boliger, retail og virksomhedsdomiciler.
Nu gentager historien sig på mange områder og med opkøbet af Kant Arkiteker forstærker og udbygger Sweco sin arkitektvirksomhed, både i Øst- og Vestdanmark, og arkitektafdelingen vil nu bestå af omkring 330 arkitekter alene i Danmark.
- Levering af integrerede ydelser ligger i vores DNA. Samarbejdet mellem ingeniører og arkitekter er på ingen måde nyt for os, som det også ses i mange af vores søsterorganisationer i Europa. Sweco er i forvejen i 70 lande, siger Sweco Danmarks adm. direktør Dariush Rezai til Arkbyg.
85 flytter
Som følge af opkøbet vil Kant Arkitekters 85 medarbejdere flytte sammen med Swecos arkitekter og ingeniører i Swecos hovedkontor i Ørestad under navnet "Kant arkitekter - part of Sweco".
De to indehavere af Kant arkitekter, Anders Bay Holm og Uffe Bay-Smidt, adm. direktør Morten Stahlschmidt, CFO Anders Holmstrup Moustgaard, akkvisitionsansvarlig Eva Bjerring samt de to partnere Karl-Martin Buch Frederiksen og Sebastian Soelberg fortsætter som ledende medarbejdere i Swecos arkitektforretning. ///
Artiklen er en del af temaet arkbyg.