23948sdkhjf

Kritikere ryster på hovedet: Danmarks kulturarv brænder stadig for let

Ekspertgruppe er forsinket med forslag til, hvordan historiske bygninger kan sikres bedre mod brande som den, der hærgede Børsen for et år siden

I kølvandet på den ødelæggende brand i Børsen for et år blev en arbejdsgruppe sat ti at undersøge, hvordan man bedst sikrer Danmarks vigtige historiske bygning.

Bagkant for gruppens arbejde var 31. marts, men fagfolkene med ekspertise i byggelovgivning og i bygningsfredningsloven har ikke afrundet opgaven endnu.

Det skriver DR.dk.

Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S) har ansvaret for regeringens arbejdsgruppe, der er sammensat af repræsentanter fra Social- og Boligministeriet, Social- og Boligstyrelsen, Kulturministeriet og Slots- og Kulturstyrelsen.

Hun forventer ifølge DR snart at modtage afrapportering fra arbejdsgruppen.

Eksperter er ikke imponerede

En lang række fagfolk kritiserede brandsikkerheden omkring Danmarks historiske bygninger efter Børsen-brande. Og de er langt fra imponerede over, hvor vi står i dag.

Marcello Francati, brandrådgiver hos DBI Brand og Sikring, var blandt kritikerne. Og det er han stadig.

- Konsekvensen i forhold til brandsikring og de manglende regler er åbenlys. Det betyder desværre, at vi med jævne mellemrum ser brande i vores ældre og bevaringsværdige bygninger. Og det kommer vi også til at se fremover, siger nu Marcello Francati til DR.

Konkret har han tidligere peget på passiv og aktiv sikring af de særlige bygninger i forbindelse med renoveringer og ombygninger. Passiv brandsikring er brandmure og døre, så branden ikke spreder sig. Hertil aktiv sikring med sensorer, varslingsanlæg, automatiske døre og sprinkleranlæg.

En anden kritiker, sekretariatschef Bjarne Nigaard fra Danske Beredskaber, efterlyser også handling, da der ikke er ændret i lovgivningen eller regler, der kan sikre kulturarv bedre.

Børsen er en af Københavns ældste bygninger

Børsen-bygningen i København brød i brand 16. april 2024.

Genopbygningen af den historiske bygning er gået i gang, og ifølge planen er bygningen færdig i 2029.

  • Byggeriet begyndte i 1619 og blev færdiggjort i 1623. Det var den daværende konge, Christian IV, der tog initiativ til at opføre bygningen.
  • Oprindeligt fungerede bygningen som markedsplads, men i 1857 blev den købt af Grosserer-Societet (senere Dansk Erhverv) og omdannet til en egentlig fondsbørs.
  • Det var også i den forbindelse, at Børssalen blev indrettet på første sal.
  • Københavns Fondsbørs holdt til her indtil 1974, hvorefter Dansk Erhverv rykkede ind og gjorde Børsen til sit hovedkvarter.
  • Børsen indeholder en stor kunstsamling, der blandt andet omfatter P.S. Krøyers værk "Fra Københavns Børs".
  • Branden i bygningen brød ud 16. april 2024. Den første alarm gik klokken 07.36 om morgenen.
  • Børsen var inden branden i gang med at blive restaureret udvendigt, blandt andet takket være donationer fra en lang række fonde.
  • 26. september sidste år lagde kong Frederik en grundsten ind i hjørnet af den nedbrændte del af bygningen. Det skulle markere, at genopbygningen efter branden gik i gang.

Kilder: Dansk Arkitektur Center, Dansk Erhverv, Ritzau.

Selvom reglerne ikke er blevet ændret, har den berygtede brand haft betydning for, hvordan udsatte bygninger bliver sikret. Efterspørgslen på brandvagter steg markant på landets byggepladser.

Ifølge tal Forsikring & Pension oplyste i efteråret har erstatningsudbetalinger i forbindelse med brandulykker på byggeprojekter samlet kostet godt og vel 1,2 mia. kr. over ti år.

Børsen-bygningen i København skal være genopført i 2029.

Da Københavns Politi i november 2024 meddelte, at man indstillede efterforskningen, var det stadig uvist, hvordan branden brød ud.

Artiklen er en del af temaet Brand i Børsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.089