23948sdkhjf

"Planter" syv meter høje træer indenfor

Kunstner har vundet udsmykningsopgave til 1,5 mio. kroner på ny skole i Vrå i Vendsyssel

Solstrålerne titter ind af værkstedets vinduer og åbenbarer, at Peter Max-Jakobsen arbejder med andet end motiver på et lærred: Sandpapir, skruetvinger og motorsav er blandt værktøjerne i kunstnerens værksted i Lønstrup, hvor et fint lag træstøv dækker mange af overfladerne.

Træet som udtryksform har med andre slået rod i hans portefølje - og det bliver der ikke mindre af i nærmeste fremtid: Han har netop vundet Hjørring Kommunes Kunstudvalgs konkurrence om at stå for den kunstneriske udsmykning i aulaen på den nye skole i Vrå, der er ved at blive bygget.

Vokser ind i himlen
I værkstedet står en model af projektet i størrelsesforholdet 1:20, og der kan man få syn for sagn: To træer i knap syv meters højde skal stå på hver sin side af en trappe - visuelt vil det se ud som om, træerne vokser op gennem taget, og de er forbundne med tykke grene, der bugter sig 12 meter under loftet.

- Det er en måde at sige til børnene: Hey, I kan vokse alt det I vil, der er ikke noget loft - men I skal vokse sammen, ikke alene, fortæller Peter Max-Jakobsen.

Kunstværkets titel er "Nogle træer vokser ind i himmelen, men for at kunne gøre det skal de vokse sammen med andre ..."

Umiddelbart vurderer han, at der skal bruges omkring tre måneder på at få det op og stå - i idefasen har han rådført sig med både en smed og en tømrer for at få styr på konstruktionen.

- Og jeg kunne godt tænke mig at bruge genbrugstræ, men det er endnu ikke helt besluttet, fortæller kunstneren.

Et værk til inspiration
Kunstneren har med sit projekt også ramt et tema, der flugter med arkitektens tanker.

Da AART/architects i sin tid blev valgt til skolen i Vrå, blev det med et vinderprojekt, der gik under navnet Læringsskoven. "Et sted, hvor skoven bliver skolen og omvendt", som det hed.

Og skoleeleverne fra Vrå har da også for længst plantet hundredvis af træer ved den kommende skole - træer som skal vokse sig til klatretræer, skyggefulde pauserum og gemmesteder.

Hvordan lærere og elever lader sig inspirere af det spektakulære værk i Vrå vil vise sig fra sommeren 2021, når den nye skole tages i brug.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126