23948sdkhjf

Middelfart Kommune overtager havn

Kommune køber lejemål og arealer på Middelfart Trafikhavn i en handel med havneselskabet ADP

Middelfart Trafikhavn har siden 2002 været en del af det kommunalt ejede havneselskab ADP A/S, som foruden havnen i Middelfart også ejer og driver erhvervshavnene i Nyborg og Fredericia.

Men pr. 10. oktober 2019 overtager Middelfart Kommune havnen, som omfatter 53.721 kvm kajnære arealer og 11.600 kvm oplagringsfaciliteter.

Det oplyser Middelfart Kommune i en pressemeddelelse, hvor borgmester Johannes Lundsfryd Jensen (S) betegner trafikhavnen som et strategisk vigtigt område med sin plancering "i hjertet af Middelfart midtby".

- Ejerskabet er både vigtigt og afgørende i forhold til vores fremtidige muligheder for at udvikle byen - for at sikre en god sammenhængskraft mellem vores havnefront med den flotte, nyrenoverede plads foran Kulturøen, marinaen, de kommende nye boliger på nabogrunden og det kommunale havneområde, siger han og fortsætter:

- Investeringen er stor - og derfor er timingen vigtig. Lige nu har vi mulighed for at sikre en historisk lav renteudgift på det lån, vi optager til købet. Så muligheden for at købe havnen er kommet på det helt rette tidspunkt, hvor renteudgifterne i praksis ikke kommer til at påvirke vores drift.

25 år lang finansiering
Købet af havnen er godkendt af et enigt byråd på byrådsmødet d. 2. september, og ADP’s bestyrelse godkendte salget på et bestyrelsesmøde d. 20. august.

Handlen betyder, at kommunen nu indtræder i de bestående lejekontrakter og viderefører havneaktiviteterne. Og at der bliver lavet en driftsaftale med ADP.

Ifølge Fyens.dk har Middelfart Kommune betalt 100 mio. kr. for arealerne, som er finansieret over 25 år med en rente tæt på nul.

Videreførelsen af havneaktiviteterne er en forudsætning for, at kommunen har mulighed for at opnå lån til investeringen. Der er lejekontrakter, som løber frem til udgangen af 2023, og dermed kommer Middelfart Kommune til at drive kommunal havn i en årrække.

- Når vi kigger længere ud i fremtiden, kan vi arbejde med, at formålet med havnen ændres, så dele af området gradvist kan komme til at indgå i vores byudviklingsplaner, siger Johannes Lundsfryd Jensen.

Bulkvarer og stykgods
Aktiviteterne på havnearealerne i Middelfart har været koncentreret om oplagring af bulkvarer og stykgods i havnens lagerhaller og pakhuse.

Middelfart Kommunes driftsaftale med ADP kommer blandt andet til at indeholde håndteringen af skibsanløb. Derfor bevares de lokale arbejdspladser, og virksomhederne fra Fredericia Havn, der har aktiviteter i Middelfart, kan bruge havnen, som de har gjort hidtil.

I processen med at ændre ejerstrategien for Middelfart Trafikhavn har ADP’s ledelse og bestyrelse analyseret på den fremtidige forretningsplan og strategi for drift og udvikling af aktiviteterne på havnen i Middelfart.

- Når vi kigger ind i fremtidens marked, så ser vi, at vanddybde og adgang til en effektiv infrastruktur betyder mere og mere for vores kunder. Vi vil nu koncentrere os om at videreudvikle havnene i Nyborg og Fredericia, siger Rune D. Rasmussen, CEO for ADP A/S, i pressemeddelelsen.

Bestyrelsesformand i ADP A/S, Erik Østergaard, siger om salget:

- Stiftelsen af ADP A/S og fusionen af de tre kommunale havne til et kommercielt selskab i år 2000 og 2002 var et meget visionært projekt. De tre havne har været meget forskellige i både størrelse og aktivitetsniveau, og ADPs ledelse og bestyrelse har gennem alle årene balanceret udviklingen af de tre havne i tæt samarbejde med ejerkommunerne. Netop af det hensyn er det en enig bestyrelse, der har godkendt salget af havnen.

Med handlen er der udsigt til, at endnu en dansk erhvervshavn bliver omdannet til boliger og blødere erhverv. Nyheden kommer dagen efter, at nabokommunen Kolding fremlagde sin plan om, hvordan byens erhvervshavn skal afvikler, for de berørte virksomheder på havnen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.09